2014. január 7., kedd

Németjuhász

Ahogy ígértem jelentkezem a következő kutyafajtával és ez nem más mint a németjuhász. Igyekszem majd korrekt lenni és nem túl dicsérni, de bevallom nekem a németjuhász maga a tökély. Jelenleg is egy Arya nevű németjuhász szuka boldog gazdája vagyok.
Ha tegnap a border collie és az ausztrál juhászt kutyazseninek neveztem, akkor a németjuhászt jogosan nevezhetem a kutyák királyának. 
Megjelenése már is fenséges, tekintélyt parancsoló, a német juhászkutya egy középnagy és erős kutyafajta. Lehet hosszú- és rövid szőrű. Habár a fekete és a barna szín a leginkább meghatározó, a német juhászkutya számos színben és mintában előfordul, de ezek közül nem mindegyik elfogadott az FCI (Fédération Cynologique Internationale - Nemzetközi Kinológiai Szövetség) által. A két színpáros lehet fekete és vörösesbarna, fekete és vörös, fekete és barna, fekete és ezüst, fekete és krémszínű, fekete és sárgásbarna vagy ezüst és barna. Ez azt jelenti, hogy rengeteg színváltozata van. Most nem írom le mindet, és azt hogy hogyan jöttek létre mert az nagyon hosszú lenne. A lényeg, hogy ne lepődjünk meg ha jön egy kutya ami ezüstös színű és úgy néz ki mint egy németjuhász, van ilyen is (ez az ordas nevű színváltozat), de újabban Amerikában hófehér változat is megjelent.
Fülük kezdetben kajla, csak ahogy cseperednek felfelé a fülük kiegyenesedik. Ha strandolni visszük őket, vigyázzunk, hogy ne kerüljön víz a fülükbe. Mivel elég nyílt, könnyen belefolyik ha a kutya feje víz alá kerül, és ez gyulladáshoz is vezethet.

Mivel megjelenésében van némi nemesség és igazán szívós felépítésű egyesek fakaskutyának nevezik. De ez nem igazán helytálló. Igaz Hollandiában próbálkoztak azzal, hogy farkassal tenyészették őket, de a végeredmény megszelídíthetetlen lett. Szóval nem a németjuhász közel sem farkaskutya. (husky sem az, akármennyire hasonlít)
A németjuhász, ahogy a nevében is benne van, egy munkakutya. Méghozzá a legsokoldalúbb. Ez az a munkakutya ami szinte bármelyik kutyák által végzet munkát képes végrehajtani. Szép számmal vannak rendőrkutyák között, kereső kutyák között, mentő és vakvezető kutyák között, őrző-védők között és persze juhászok között is. De még az első kutya filmsztár is egy németjuhász volt. (Rin-tin-tin, még a fekete-fehér filmek világában)


Gondolom kezd világos lenni miért ők a kutyák királyai. Ám még nincs vége a dolognak.
A németjuhászoknak van a kutyavilágban az egyik legerősebb állkapcsa. Azaz az egyik legerősebb harapás az övék. Csak a 
rottweileré erősebb. Ez az egyik ok amiért a rendőrség előszeretettel alkalmazza. Hogy miért nem a rottikat? Azért mert a németjuhász ugyanakkor engedelmeskedik az ilyen helyzetekben is. A rottik szerelmesei ne háborodjanak fel. Egy jól képzett rotti is biztosan engedelmeskedik ilyenkor is, de őket sokkal nehezebb erre kiképezni. Míg a németjuhász természetesnek tartja ezt. 

Mindemellett tökéletes házőrző. A legjobbak közt van. Természetesnek tekinti a család és annak területének védelmét.
Ám ez gondot is okozhat. Ha nem szocializálják őket még egészen kis korukban akkor nagyon nehezen fogjuk tudni megoldani a vendégek fogadását. Szóval ezzel a fajtával is gyakran ki kell mozdulni, meg kell mutatni neki, hogy nem kell mindenkitől félni és emiatt miszlikbe marcangolni. :D
Aki azt hiszi, hogy emiatt egy németjuhász elveszti a vadságát és alkalmasságát a védelmező feladatra az téved. Saját németjuhászom, büszkén állíthatom, megfelelően van szocializálva, egyenesen barátságos az idegenekkel az utcán, ha mi engedünk be embereket a kapun nem bánt, sőt vidáman üdvözli az új arcokat. Ám ha mi nem vagyunk ott bizony ugat. Az utcán sétálva is barátságos, ám a múltkor egy részeg fazon gyanúsan közelített és bizony ez nem tetszett neki. :)
Szóval csak még kiskorában vigyük el sétálni, pár kirándulásra a barátainkkal és egészséges szellemű németjuhászunk lesz. 


A tanítása nem okoz gondot. A colliek és ausztrál juhászok és egyesek meglepetésére az uszkár után ők a legértelmesebbek. Mutatja ezt az is mennyi minden munkát el tud végezni.
Kisebb gyerekekkel remekül kijön, és bár a család minden tagjához kötődik, a németjuhásznak tényleg csak egy gazdája van. Annak akar a kedvében járni igazán.
Inkább tapasztalt gazdáknak ajánlom, de megpróbálkozhat vele olyan is akinek nem volt még kutyája, ám csak abban az esetben ha tényleg oda tud rá figyelni. Máskülönben ez a fajta pillanatok alatt dominánssá válik.
Tág terek nem feltétlenül kellenek, ha rendszeresen van sétáltatva. Viszont ha lakásban van és nincs levezetve az energiája, akkor kőkövön nem marad.

A németjuhász nagyon elterjedt fajta. 20 ezer forinttól akár 70-ig szinte minden árban találhatunk Magyarországon, és minden településen van minimum kettő a fajtából.

Nos mára ennyi volt. Holnap jön ez újabb fajta. Garantálom egy olyan lesz amit a lányok is és fiúk is joggal imádhatnak. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése