2014. január 15., szerda

A rövidszőrű magyar vizsla

A következő fajta amit bemutatok szintén magyar kutya és szintén vadászkutya. A rövidszőrű magyar vizsla az egyik legsikeresebb magyar kutyafajta. Hódítása már Nyugat-Európában is elkezdődött és Amerikában is egyre gyakoribb. Nem véletlenül.

Kétféle magyar vizsla van, a rövidszőrű és a drót szőrű magyar vizsla.
A rövidszőrű megjelenésben abban különbözik, hogy rövidebb a szőre és karcsúbb.
Színben csak a barna az elfogadott. Bár vannak fekete példányok, de az génhiba, mint mondjuk a leopárdoknál a fekete párduc. Nekünk volt is egy ilyen fekete vizslánk, nagyon fantáziadúsan az volt a neve, hogy Black :)
A magyar vizslák, a legsokoldalúbb vadászkutyák, ami csak lehet egy vadászkutya dolga, ők megtudják csinálni. Sikerének is ez volt az egyik kulcsa.

Mindemellett még remek családi kutya is. Remekül kijön a család minden tagjával. Ám házőrzőnek nem túl jó. Igaz jelezni jelez, ha idegen jön, de mást aligha tesz.
Mivel szőre nagyon rövid, "kutya szaga" se nagyon van. Tehát aki azt nem szereti ilyen kutyát vegyen. :)
Viszont arra figyeljünk oda, hogy nagyon sok mozgásra van szüksége. Ha a vizslát sétáltatni visszük, hamar rájövünk, hogy valójában futni indultunk. Rengeteg energia van benne ami néha gond lehet kisgyerekek közelében. A tanításkor is probléma lehet ezzel. Annyi energia van benne, hogy nagyon sok ideig nem tud egy valamire koncentrálni. Tehát nem buta, csak nem bír sokáig egy helyben üldögélni. :D

Viszont fegyelmezésnél a hangunkat általában elég megemelni. Rögtön érti, hogy rosszat tett.
Ez a fajta imádja a gazdáját, ha teheti soha nem mozdul mellőle. Akik ezt esetleg kényelmetlennek érzik, ne akarjanak ilyen kutyát.
Megfelelően szocializálni kell, nem éppen egy kiskutya, és ha az is lenne, ráadásul még vadászkutya is. Szóval kiskorában már emberek közzé kell vinni. Más kutyák társaságát meg imádja.
De ha unatkozik, akkor rág. Mindent. :D Ezt úgy előzhetjük meg, hogy játszunk vele és sokat sétálunk azaz futunk. :D

Tehát egy nagyon egészséges kutya, remek családi eb, ám hatalmas energia van benne, szinte robban szétfelé. Tudom ajánlani olyan kezdő kutyásoknak akik futáshoz akarnak társat. Máskülönben csak tapasztalt gazdáknak, mert azt a hatalmas energiát csak úgy tudjuk megzabolázni ha tudjuk mit csinálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése