2014. január 17., péntek

Hogyan válasszunk kutyát?

Nos ahogy írtam, most nem egy kutyafajtát mutatok majd be, hanem sorra veszem azokat a tényezőket, hogy miként válasszunk kutyát. Ez fontos része annak, hogy boldog gazdák legyünk.
Hiszen ahogy láttuk a kutyák egyszerre hasonlóak és teljesen mások. Minden fajtának megvannak a saját tulajdonságai és igényei. Így mindegyikhez egy kicsit más mentalitású ember kell.
Nos akkor sorba néhány fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunkban mikor választunk.



Első: Ez lesz-e az első kutyánk?
Nos ez fontos kérdés. Ha nincs tapasztalatunk a kutyanevelésben akkor kedvencünk fölénk kerekedhet és az nekünk elég sok gondot okozhat.
Szóval fontos utánajárni, hogy mennyire tanulékony egy kutya, mennyire ajánlják kezdőknek.

Második: Van-e más háziállatunk?
Itt én főleg a macskákra koncentrálnék. Bár kutya és kutya között is lehet konfliktus, de az megoldható. Míg egy macskával kevésbé. A két faj azért nem szokott jól kijönni egymással, mert teljesen más jelekkel kommunikálnak. A legszembetűnőbb például a farok csóválása, ha egy kutya csóválja akkor boldog, ha egy macska akkor ideges és máris megvan egy konfliktus kettőjük között.
Szóval ezt is vegyük figyelembe, mikor utánajárunk, hogy melyik fajta, hogyan viszonyul más házi kedvencekhez.


Harmadik: Van-e a családunkban allergiás ember?
Figyeljünk oda családtagjainkra is. Általában azért az emberek szokták tudni, ha a családjukban van ilyen illető és leszoktak mondani a kutyatartásról. Ne tegyék. Vannak olyan fajták amik semmilyen allergén reakciót nem váltanak ki.

Negyedik: Vannak-e gyerekeink?
Ez is nagyon fontos, bár ezt szülőknek nem hiszem, hogy magyarázni kell. :) A gyerekekkel nem minden kutya bánik jól. Főleg a kicsi gyerekek a veszélyesek. Hiszen ők sem bánnak kesztyűs kézzel  az ebekkel. Meghúzzák a farkukat, fülüket, szőrüket és egy türelmetlen eb odakaphat.
Tehát itt azt is számba kell venni milyen idős a gyerekünk.
Vannak rettenetesen türelmes kutyák.


Ötödik: Mennyi időnk van?
Ez nagyon fontos. Minden kutyát sétáltatni kell, hogy egészséges szellemű legyen, de nem mindegy hogyan és mennyit. Vannak kutyák amik nagyon sokat mozognak és vannak akik megelégednek sokkal kevesebb és nyugisabb sétával.

Hatodik: Mennyi hely van az otthonunkban?
Ez nekünk nagyon fontos lesz, hiszen ha egy olyan kutyáról beszélünk aki sokat mozog a sétáltatáson kívül is, azaz nagy hely és mozgás igényű, és mi lakásba visszük, akkor mindent tönkre tesz. Nekünk meg az nem jó ugye?
A láncon tartás és ketrecbe zárás meg teljességgel elfogadhatatlan.


Ezek voltak a fajtákra jellemző dolgok. Ám mikor ezt eldöntöttük jönnek az újabb kérdések.

Kan vagy szuka?
A szukák nyíltabbak, nyugodtabbak. Ám számolni kell az évi két tüzeléssel. Míg a kanokkal picit meg kell küzdeni a domináns szerepért, a tüzelési időszaknál meg csak annyi, hogy picit szeretnek elkalandozni azaz elszökni. :D

Majd, hogy honnan szerezzük meg. Nem mindig az olcsó megoldás a jó. A drágábbak általában jobb helyről származnak és jobb ellátásban részesültek, és ez fontos lesz a későbbiekben.

Majd mikor ott állunk az alom fölött akkor is legyünk körültekintőek:
"Ahhoz, hogy a kutya a jövőben a legkevesebb problémával járjon, fontos hogy már az alomban megfigyeljük a viselkedését és ezt figyelembe véve válasszunk ebet. Figyeljük meg hogyan viselkedik az anyjával, a körülötte lévő kiskutyákkal, az emberekkel szemben. A dominancia már az anyaméhben megjelenik és a születéstől kezdve fokozatosan egyre nagyobb szerephez jut, így már 2 hónaposan határozott képet kaphatunk arról, hogy a kiskutya milyen beállítottságú lesz (alfa vagy inkább omega). Ne essünk abba a hibába, hogy feltétlen a legaktívabb, legerőszakosabb kiskutyát visszük haza az„Életrevaló!” felkiáltással, mert a jelleme – míg kölyökkorban aranyosnak tűnhet – felnőtt korában sok problémát okozhat. Sokan persze éppen az „életrevaló” ellentététől olvadnak el; „Olyan kis gyámoltalan!”. A jövőben azonban ez is sok gondot jelethet, hiszen egy abszolút omega beállítottságú kutya gyakran több bajjal jár, mint alfa társai. A választott kölyök legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, legyen magabiztos, érdeklődő, de mozdulatai sose legyenek erőszakosak. "
Forrás: http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=206&Itemid=108

Amire még figyeljünk oda az az, hogy 8 hetesnél, azaz 2 hónaposnál fiatalabb kutyát ne fogadjunk el. Ez alatt az idő alatt tanulják meg az alapvető szociális dolgaikat amiket csak a fajtársaiktól tanulhatnak meg. Pl.: hogy játék közben mennyire erősen haraphatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése