2014. január 8., szerda

A beagle

Nos ahogy a címben láthatjuk ma a beagle-é a főszerep. Eddig adtam a kutyáknak valamilyen becenevet. Nos a beagle a kalandor kis fickó.
A fajta konkrét eredete nem igazán ismert. Legalábbis olvastam már sokféle állítást. Most maradjunk annyiban, hogy a neve francia eredetű, az meg hogy honnan származik most nem lényeg.
Megjelenése elragadó. Tudta például valaki, hogy Snoopy is egy beagle? Pedig bizony az. :)
Kis termetű kutyáról van szó. Színe lehet bicolor és tricolor. Ez azt jelenti, hogy egy beagle szőrzete lehet két színű, vagy három. Ám két egyforma kutyát nem találunk. Mindegyiknek egyedi módon oszlik el a színek aránya. Füle hatalmas, de nem annyira, hogy ez zavarja őt a látásban, vagy hogy belelógjon az ételbe. A füle azért nőtt ilyen nagyra, mert a füle begyűjti a szagokat és ott tartja azokat. Ez segít a beagle-nek emlékezni korábbi szagélményekre. 
Igen, a beagle vadászkutya. Egész pontosan a kopók egyik legősibb fajtája. Sok kopó azért lett tenyésztve, hogy el is fogja a prédát. A beagle ezt a feladatot az emberre hagyja. Az ő feladata az, hogy szagot fogjon, felkutassa a prédát és ugatásával jelezze annak helyét, esetleg kiugrassza azt rejtekhelyéről.
Bizony, és ez okoz némi gondot annak aki beagle-t akar tartani. Hiszen az ilyen típusú vadászatot, azaz a kopózást betiltották a legtöbb európai országban. Így nálunk is, Magyarországon és Ukrajnában is. Ez elég nagy részben megértem, mert néha ezek elég kegyetlenné válnak. Máskülönben viszont ami beagle feladata volt, azt nem látom be miért rossz.

Mindegy a lényeg, már nem szabad. Viszont a kopók megmaradtak, és így beagle is. Minden tulajdonságukkal együtt. Az egyik ilyen az, hogy három különböző hangon ugat és nem is keveset. Vonyít ha éhes, vonyít ha ki akar menni, vonyít még akkor is ha unatkozik. Tehát ha házsártos és csendkedvelő a szomszéd akkor ne vegyünk ilyen kutyát. Főleg ne Beregszászban ahol előszeretettel mérgezik meg a kutyákat azok a barbárok akiknek éppen nem tetszik, hogy a szomszédnak van... Tapasztalat.
A másik fontos tulajdonsága a szaglás. Amint fentebb írtam, még a füle is azt segíti. A szagok megszállottja. Ha volt beagle-je valakinek és elszökött, ne vegye magára, nem azért történt mert elakart menekülni, hanem csak szagot fogott. Vonzzák őket a szagok, az új dolgok. 
Egyesek butának tartják ezt a fajtát. Ez nem igaz, csak nem mindenki tud velük bánni. A beagle nehezen tanítható, a szagok követéséről meg nem lehet leszoktatni. A leghatásosabb módszer a pozitív megerősítés, a simogatás nála nem elég, mikor jutalmazzuk nasit adjunk. Más fegyelmezési módszerekkel a beagle csak makaccsá és konokká válik. Ám ne etessük minden alkalommal amikor kéri. A beagle elég könnyen elhízik, és az elég csúnya látvány.
A mozgásigénye nagy. Ám lehet lakásban tartani, örök gyerek. A lakásban egészen máshogy viselkedik mint az utcán. Ezért gyakran elfelejtik, a beagle NEM öleb. Ő vadászkutya.
Városban csak pórázon sétáltassuk, szaladgálós, szagkövetés ösztönük miatt könnyen autó elé vethetik magukat. De mindenképpen sétáltassuk őket, vigyük emberek és kutyák közzé.
Házőrzésre viszont nem alkalmasak, maximum jelzőkutyának. Jelzik ha idegen jön, ám utána körbe ugrálják és megszaglásszák vidáman.
Ha egy örök gyerek, vidám kutyát akarunk akkor jó választás. Ám csak körülményesen lehet nevelni. Viszont ha nem az a szándékunk, hogy egy olyan kutyánk legyen ami minden parancsot teljesít, hanem csak egy vidám pajtás kell akkor első kutyások is vállalhatják. Amúgy csak tapasztalt gazdiknak ajánlom.

 Személy szerint ajánlani tudom ezt a fajtát. Odahaza Beregszászban még soha nem láttam ebből a fajtából, így árat sem tudok mondani. De biztos vagyok benne drágábban lehet Ukrajnában megszerezni mint magyarban.
A fajta egyébként nagyon egészséges, de az oltások és féregtelenítés, csippeltetés még mindig ajánlott. Sőt az minden fajtánál az, ezekkel magunkat is védjük nem csak kutyánkat.

Nos, holnap természetesen ismét jelentkezem, egy kutyával amit mindenki ismert a tv-ből, és mindenkinek a szívébe tudja lopni magát. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése