2014. január 6., hétfő

Border Collie

Üdv. Van két másik blogom. Az egyikben csakis kizárólag az írásaimat teszem közzé, verseket, novellákat stb. A másikban a kerékpárok és a kerékpártúrák kapnak főszerepet.
Ebben a harmadik blogban egy másik szenvedélyem talál majd otthont, a kutyatartás.
Célom, hogy minél szélesebb körben elterjesszem ezt a szenvedélyt. Látom minden nap, hogy mennyire nincs kultúrája a kutyatartásnak. Amit a kutyák és a gazdik is megszenvednek.
Az első lépés amit tenni kell, hogy felelős és jó gazdák legyünk az az, hogy nem hasra ütve veszünk kutyát. Minden kutyafajtának vannak tulajdonságai amit meg kell vizsgálnunk. Például ha nem szeretnénk sokat sétálni, futni stb semmi esetre se vegyünk huskyt, akármennyire is tetszik.
Hogy ebben segítsek kutyafajtákat fogok bemutatni.
Ma a Border Colliet és az Ausztrál juhászkutyát fogom szemügyre venni. Azért választottam most egyszerre kettőt, mert a két fajtát gyakran összekeverik, pedig teljesen más helyről származnak, és van néhány tulajdonságuk amikben teljesen eltérnek egymástól.

Először is a colliek külsejét írnám le, azaz ide másolom a wikiről, mert annál jobban úgy sem tudnám leírni: zepes termetű, intelligens pásztorkutya. Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna,a felemás szemszín csak merlék esetén megengedett. Füle félig lelóg de megengedett az álló és a lelógó fül is. Szőre hosszú, lábai elején és fején rövid. Farka hosszú, vége kicsit felkunkorodó, a hátra feltett farok nem megengedett. Lábai fehérek, pofáján fehér csík, farka végén fehér folt és mellkasán és hasán is fehér szőrzet van. Lábai párhuzamosak, teste izmos és karcsú, szeme kifejező. Sokféle szín elfogadott, legnépszerűbb a fekete-fehér. Kanok marmagassága 49-53 cm, szukáké kicsit alacsonyabb.
Itt egyszerre találhatunk hasonlóságot és hatalmas különbségeket. Az ausztrál juhászkutyák, röviden becézve oszik küllemre hasonlítanak, három eltérés figyelhető csak meg. Először is a színük, ami néha azért becsapós. Az oszik nagyon sokféle színben előfordulnak. Barna, barna-fehér, fekete-fehér, fehér, de nagyon gyakori mikor mind egyszerre. A második különbség a szemük. Ez is rengeteg színváltozatban létezik, vannak kék szeműek, barna vagy fekete, néha egyik szemük más színű mint a másik, de olyan is van mikor egy szemen belül eltérő színek jelennek meg. A harmadik eltérés ami a leglátványosabb és legbiztosabb pont, az osziknak nagyon rövid farkuk van. Szinte nincs is.

A border collie a kutyazseni. Rengeteg összehasonlítást végeztek, versenyeken, kutya kiképzőket kérdeztek meg és mindenütt a Colliek vitték az első helyett. Utánuk a németjuhász és az uszkár jött. Ám volt egy fajta ami nem elégedett meg a második és harmadik hellyel, és kihívója lett a collienak és ez az oszi.
Mindkét fajta juhász kutya. Az egyiknek az őshazája Skócia (collie) a másiknak Baszk föld. A tenyésztésük célja miatt mind a két fajta igényli a tágas teret és sok mozgást. Ám míg a collie hatalmas tudását felhasználva sokszor dacol a gazdájával az oszik rettenetesen szófogadóak. Tehát a collieknak nagyobb odafigyelés kell. Viszont rengeteg mindent meg lehet nekik tanítani ha ügyesek vagyunk. 
Egyik fajtát sem ajánlom otthonülős típusú embernek. Ám ha kevesebb az időnk a kutyánkra akkor az oszi a megfelelő választás a kettő közül. Ha viszont az a célunk, hogy szinte mindent meg tudjunk tanítani kutyánknak kellő odafigyeléssel akkor a collie-t ajánlom. Láttam olyan videót ahol egy collie-t szorozni is megtanították.
Ám ha a lustálkodáshoz kell egy társ, egyiket sem ajánlom. Továbbá a collie-t tapasztalt kutyatartónak javaslom aki tudja, hogyan bánjon egy kutyával. Egy kezdőnek meg az asztrál juhászkutyát, garantálom, hogy szerelmes lesz a kedvencébe. :)
Viszont házőrzésre nem alkalmasak. Legalábbis legtöbb esetben.


A border collie-k Magyarországon 30 és 40 ezer forint áron kaphatóak. Az ausztrál juhászkutya sajnos vagy nem sajnos még elég ismeretlen fajta Magyarországon és csak kevesen tenyésztik. Ők meg nagyon óvatosak, nem szeretnék ha tenyésztők kezébe kerülnének, azaz hobbi tenyésztők kezébe, akiket nem szeretnék megszólni mert nem mind csinálja rosszul amit csinál, de vannak példák mikor kárt okoznak, plusz ők néha rontják a hivatalos tenyésztők üzletét. Egy szó mint száz, ez a fajta nagyon ritka, és 150-200 ezer forint között mozog az áruk.

Köszi a figyelmet. Hamarosan jövök a következő fajtával. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése