2014. január 9., csütörtök

A golden retriever

A mai kutya fajta amit bemutatok nem más mint a golden retrieverek, hogy miért mondtam azt hogy ismerhetjük őket a filmekről? Azért mert nyugaton, többekközt Amerikában ez a fajta a legkedveltebb, így a családi filmekben hemzsegnek. :)
Nem véletlenül. Ez a fajta a tökéletes családi kedvenc.
Nagyméretű, aranyos ábrázatú kutya. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű és selymes. Nevéből adódóan aranyszínű, a kölyköké világosabb, de a fülük színéről meg tudjuk mondani milyenek lesznek nagy korukban.

A fajtát vadászkutyának tenyésztették, Skóciában egész pontosan Loch Ness partján. A vadászatok során az apportírozás volt a feladata. Ez azt jelenti, hogy a zsákmányt amit a vadász lelőtt ők szedték fel és vitték a gazdi lábához. Ez főleg akkor volt hasznos ha kacsára vagy hasonlóra vadásztak és a préda a vízbe hullt. Igen, ennek következtében a goldenek imádnak úszni, és nagyon jól is úsznak.

De van még két tulajdonság amit emiatt szereztek. Az egyik az, hogy nincs szájszaguk. Jól olvasták, a goldeneknek nincs rossz szájszaguk, lényegében nincs nekik semmilyen.
A másik az úgynevezett puha száj. Képesek akár egy tojást is a szájukba venni és vinni, anélkül, hogy annak bármi bántódása esne.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem szeretnek rágni. Nagyon is szeretnek. Sajnos ez a tulajdonságuk Amerikában a harmadik helyre emelte a kutyaharapások eseteinél.

Persze nem kell megijedni, ez a fajta nagyon barátságos, nem véletlenül az első számú családi kedvenc nyugaton. Remélhetőleg hamarosan nálunk is gyakoribb lesz. Sőt ez csak idő kérdése. :) A harapdálásról meg már egész kiskorában le lehet szoktatni.
A goldenek nagyon engedelmesek, gazdájuk minden parancsát szent írásnak tekintik. :D
Viszont ők is vadászkutyák tehát nagy a mozgásigényük. Jól elvannak lakásban is ha megsétáltatjuk őket. Ez azért is fontos, mert nagyon szeretik a hasukat. Nekik sem szabad túl sok ennivalót adni, mert elhíznak.
Ami gond lehet az nem a fajta jellemében van hanem a testi adottságaiban, mert nagyon hajlamosak különböző betegségekre. Szóval ha a goldenünk úgy viselkedik ahogy addig még nem és gyanús, rögtön vigyük állatorvoshoz.


Örző-védő faladatokra alkalmatlan, hacsak nem olyan helyen lakunk ahol a betörőket riasztja a cukiság és a nyalogatás. :D
Persze ha a golden szeme előtt bántalmazzák a gazdát vagy olyat akihez kötődik védelmezőn lép fel. De egyébként nem agresszív az idegenekkel.
Tehát a goldenek könnyen taníthatóak,  kedves, játékos kutyák, akiket nem árt gyakran sétáltatni, imádja a gyerekeket. Nem véletlen, ők a legjobb választás egy család részére, és bátran vállalhatják tapasztalatlan gazdák.

Magyarországon az áruk 20 és 40 ezer forint között mozog. De az átlagos áruk 25 ezer ha jól láttam.
Igazán remek kutyák, ha még nem volt kutyánk és akarunk egyet, talán a legjobb választás.

Nos, akkor holnap jövök egy újabb fajtával, amit talán kevesebben fognak ismerni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése