2014. január 31., péntek

A szibériai husky

Nos a facebookos szavazás mostani eredményeként a szibériai husky lesz a téma.
Őszintén szólva nekem nagy kedvencem ez a fajta. Egyszer az igencsak távoli jövőben lesz is egy. Ám pont azok miatt a tulajdonságok miatt amiért én nem érzem magam felkészültnek rá, eredetileg nem is akartam róla írni. De egy ismerősöm megkért írjak róluk is. Ezért bekerültek a szavazásba amiből győztesen kerültek ki.


Hogy egész pontosan miért nem akartam róluk írni? Azért mert ők kutyás kutyák. Nem azok a cukiságok amiknek sokan hiszik. Jellemük sokkal szabadabb és makacsabb mint azt el tudnánk képzelni. Semmi esetre sem ajánlom kezdő kutyásoknak és itt kezdődik a gond.
Ezek a kutyák roppant tetszetősek. A bátor és nemes kiállása és farkasszerű alakja elrabolja a fiúk-, a megnyerő tekintet és játékos cuki arckifejezésük meg a lányok szívét. Így sokan vesznek egyet és azt hiszik vettek egy ugyan olyan kutyát mint bármelyik másik, csak ez szebb és drágább. Nem is tudják mekkorát tévednek.


Igazából csak a kutyát sajnálom. Míg kicsi és cuki, és elbírnak velük fizikailag addig lehet vele facebook képeket csinálni meg villogni az utcán. Aztán az eb növekszik, a gazdinak fogalma nincs róla, hogyan tanítsa, ha egyáltalán tanítani akarja, és eljön az idő mikor nem tud mit kezdeni a kutyával. A huskyja szépen felülkerekedik, az lesz a domináns, neveletlen lesz, méretéből és főként rengeteg energiájából kiindulva már testileg sem nagyon tudják fenyíteni vagy rendre utasítani. Majd jön az, hogy láncra verik vagy bezárják... Ez a legszörnyűbb. Egy kutya ami arra lett teremtve, hogy a szabadban társaival kilométereket fusson, láncon van vagy bezárva. Aki látott már ilyet az tudja miről beszélek. A kutya közben meg bekattan... Ez neki egyenesen kínzás...
No de mik is ezek a tulajdonságok, amik miatt jelenleg én sem vagyok rájuk alkalmas? Kik is ők, a szibériai huskyk?
A szibériai husky nevéből is tudhatjuk Szibériából származnak. Egy őslakos törzs tenyésztette ki őket abból a célból, hogy társuk legyen, plusz hogy húzzák a szánokat. Tehát ezek a kutyák munkára születtek, és arra hogy rengeteget fussanak úgy, hogy valamennyi súlyt húzzanak. Mindezt főként a vadonban, tehát nagyfokú önállóság is van bennük. Emellett még rengeteg parancsszót is meg kellett jegyezniük. Az önállóság és a parancsok követése hozta össze azt hogy nem egy buta kutya. Nagyon is okos. Annyira, hogy hogyha nem vagyunk velük szemben domináns helyzetben, vagy nem tudunk elég érdekességgel szolgálni ők eldöntik, hogy érdemesek vagyunk e a figyelmükre.


Az hogy mennyire a futásra születtek az is jelzi, hogy van egy különleges képességük amit még a kutatók nem tudtak megfejteni. Ez a képesség nem más mint az, hogy képesek megváltoztatni az anyagcseréjük működését, így lehetővé téve, hogy elosszák energiájukat és nagyobb távot tudjanak megtenni. Nem semmi kutyák az biztos.
Tehát lustálkodóknak, vagy csak lassú sétálgatóknak nem ajánlom. Olyanoknak meg főleg nem akik nem viszik sehova...
Azok meg akik a kutya ugatást nem szeretik az első pár szónál fellélegezhetnek mert hallgatag típus, és most akik fellélegeztek most csalódnak, mert viszont ha rákezd, akkor konkrétan átmegy amolyan farkas vonyításba, és nagyon messzire elhallatszik.

Aztán jön az ásás probléma. :D A huskyk a sarkvidékeken a jegyes hóba ástak vackot maguknak minden este, hogy abban aludjanak. Ezt azért is tették, mert így ha bebújtak abba a szél nem ütközött beléjük és nem fagytak meg. Ez egy mindennapi háztartásban akkor válik gonddá mikor a kutya a szép zöld gyepet ássa fel, vagy a virágokat ássa ki. A gazdasszony meg háborog és megy a csata. Pláne hogy nagyon nehéz őket erről leszoktatni.
Családi ebnek viszont nagyon jók. Imádják a gyerekeket, nagyon játékosak és élvezik a gyerekek társaságát. De azért a sok energia miatt ami bennük van, egy picit nagyobb gyerekek mellé ajánlom. A családba való beilleszkedés azért megy nekik könnyen, mert nagyon falka szellemű kutyák. A szánt rendszerint egy egész falka húzza, így jó az együtt működő készsége is.


Házőrzésre nem igazán jók. Mivel a sokat említett nagy távok megtétele az ő feladatuk, nem kötődnek különösképpen a területekhez. Azaz nincs területvédő ösztönük.
Tehát a huskyk: NEM OTTHONÜLŐS kutyák, ALKALMATLANOK A DIVAT KUTYA tartásra.
Felelős és tapasztalt gazda mellé ajánlom őket. Mégpedig olyan mellé aki sokat túrázik, fut vagy bicajozik.
Lakásba egyáltalán nem ajánlom. Más kutyák mellé viszont nyugodtan.

Magyarországon az ára főként 30 és 50 ezer forint között mozog. Ez egész korrekt ár. De az igazán jó tenyészetből származók lehetnek 60-től felfelé is.
Most először az oltások és egyebek még inkább kiemeltek. Mivel szeretnek a néha elkóborolni és csatangolni összeszedhetnek néhány nem kívánt dolgot. Így jobb ha ezekre sokkal jobban odafigyelünk.

Nos ha valaki még is ilyen kutyát akar, akkor készüljön fel belőle, figyeljen oda és ne úgy kezelje mint elődeink a kutyákat. A huskyt a szeretet mellett tisztelnünk is kell, mert olyan dolgokra is képes amire sok kutya nem, sőt olyanra is amire sok ember sem. Ha ezt megtudja tenni az aki ilyen kutyát akar, akkor boldog gazdi lesz.

2 megjegyzés:

  1. Lasan 2-éves a Szikra névre hallgató huskym minden le írót szóval egyet értek nagyon sok foglalkozást igényel az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Kettő szibériai husky kutyusom van , egy 9- és egy 2- éves ,, nincs annyi idő amennyit igényelnek ,, egy élet az életed , úgy tárcsál huskyt ,, felelősen , .ért el sem tudod képzelni mire képes az agya ,, azon felül , hogy imádni fog téged , de neked 100- x kell vissza adni neki

    VálaszTörlés