2014. október 17., péntek

Pomsky és más új arcok

Mielőtt írnék, az igen szoros szavazás győzteséről a Tacskóról, szeretnék írni egy másik témában.
Egyre gyakrabban tűnik fel a neten, hogy egyesek a mini huskyról beszélnek, vagy hogy ez a kutya cukiság ingerüket robbantotta szét stb.
Az úgynevezett mini husky becsületes neve a pomsky. Sokan azt hihetik, hogy ez rég létező fajkutya. De ez egyáltalán nem igaz. A pomsky egy kialakulóban lévő fajta. Tudtommal sehol nem ismerték még el fajkutyának. Így keverék kutyaként vannak számon tartva.
Ezzel nincs is gond. A pomskyt keresők és imádók viszont jó ha tudják, ez a fajta még nem létező. Még nincs meg a stabil génállományuk. Pontos leírást sem találtam, hogy keresztezett fajtáktól mit örököltek (szibériai husky + pomerániai törpespicc).

Ez egy hosszabb folyamat, aminek nincsenek még a  végén.
Alapjáraton nem is ellenzem az ilyen keresztezéseket, vagy új fajok tenyésztését, hiszen minden eddigi fajta így jött létre. Ám térjünk rá egy kényesebb részre. A pomskyval kapcsolatban az a problémám, hogy a két fajta méretben igen csak különbözik. Gondolom az aki kitalálta legalább volt olyan jóindulatú és nem egy törpespiccel hozatta világra a jó eséllyel nála nagyobbra növő kölyköket... Viszont ha volt is ilyen előretekintő, és volt is olyan keresztezett példány aki nem nőtt nagyobbra, mi a garancia arra, hogy a következő generációnál nem jelentkezik ez a probléma?
Ám meg kell jegyeznek, erről igazi tapasztalatom nincs, de úgy érzem a felvetésem jogos.
Maradok a nagy álomnál a német juhász - husky keveréknél. :)

2014. október 5., vasárnap

Boxer

A boxer ősei közt vannak német kutyák és az angol bulldog.
Megjelenésük elsőre talán félelmetesnek hat, de ha jobban megfigyeljük látni fogjuk, hogy ez a fajta a játék megszállottja. Egészen öreg korukig játékosak maradnak. Ehhez párosul a hiperaktívság, így kicsit nehéz velük.

Egyébként a kutyavilág leghosszabb nyelve egy boxeré. Bár ez nem tudom miért jó. :D
Gyerekek közt nagyon barátságos, és tudja, hogy velük nem úgy kell játszani mint egy felnőttel.
A rengeteg vicces és játékos tulajdonsága miatt néha el is felejthetjük, hogy valójában egy munka kutyáról van szó. Erre akkor jövünk rá, mikor valamilyen "komolyabb" szituációba kerül. Ha meg kell védeni valamit, vagy feladat vár rá.

Egyébként egyesek szerint a nevét arról kapta, hogy tényleg boxol. :D Két boxer ha játszik, tényleg olyan mintha két kutya boxolni próbálna.
Sokan úgy tartják lakásban is tartható. De én nem osztom ezt a véleményt. Egy közép-nagy kutyáról van szó, ami igen csak mozgékony és játékos. Persze simán elheverészik egy kanapén is, de szerintem nem ez az ideális nekik.
 
Tehát inkább a tágas udvarokra ajánlom. Ám ott is csak úgy ha jó magas kerítés van. :D Egész ügyesen át tudják ugorni az alacsonyabb kerítéseket.
Nevelésekor, folyamatosan tudatnunk kell vele hol a határ, ki a főnök, mert ők is folyamatosan keresik a kiskapukat. Mint egy hiperaktív hároméves rosszcsont gyerek. :)
Első kutyának még nem ajánlom, de másodiknak igen. Hiszen igen csak sok szeretet szorult beléjük. Ha már van alap tapasztalatunk el tudunk bánni ezzel a játékos szeretettel.

Viszont nyomott koponyája miatt, az orrürege rövidebb más fajokénál, és ezért nyáron könnyen túlhevülhet. Ezzel vigyáznunk kell. Sőt, sajnos igencsak fogékonyak a rákos megbetegedésre...
Összegezve, a boxert lehet házban tartani mert rövid szőre nem okoz gondod, viszont egy nagyobb udvar ajánlott. Remek családi kutya, mert a gyerekekkel nagyon jól kijön. Sőt ő maga is az. :) Ha arról van szó, akkor roppant komoly is tud lenni, és elvégzi feladatát.
Mozgékony életvitelűeknek ajánlom. Bár nem bringázáshoz vagy ilyesmi. Elég a sétálás is, a többit a boxer már intézi magának. :D 

2014. augusztus 31., vasárnap

Dalmata

A dalmata származását illetően meglepő dolgokat lehet olvasni. Igazából ahol én néztem igazi zűrzavar uralkodott. Egyszerre írják, hogy ősi horvát fajta, meg hogy ősi egyiptomi, de ezek mellett azt is hogy indiai és görög, majd végül azt, hogy a jelenlegi dalmatát Angliában tenyésztették. Gondolom horvát mert a neve a Dalmát-szigetekre utal, egyiptomi, indiai, görög régészeti leletek miatt és angol, mert a ma ismert dalmata fajta jellemzőit angliában írták le először. :D A kedvencem egyébként az volt ahol azt írták ősi Jugoszláv fajta. Ez azért vicces mert jugoszlávia a húszadik század második felében létezett pár évtizedig. :D

Valószínüleg egykoron háborúkban volt valamilyen szerepe. Legalábbis van ilyen állítás is. Ám ami biztos, hogy idővel a dalmata a tűzoltóság kutyája lett. A tűzoltó kocsi előtt szaladt és kergette szét a tömeget. Ez meglehetősen hasznos feladat. Idővel persze már nemt udták tartani a tempót a tűzoltó autókkal. :) De a megmaradtak a tűzoltóságnál jelképként. 

Régi munkakörükhöz híven a fajtának nagy mozgás igénye van. Lakásban nem igazán tartható. Sőt, egyáltalán nem.
A felelőtlen tenyésztés miatt, egyes példányok agresszívebbek lehetnek mint társaik. Ezt úgy tudjuk kikerülni ha tapasztalt tenyésztőtől kapjuk a kutyát, minőséges alomból. Ha így teszünk nem lesz ilyen gondunk.
Azonban a nevelésére oda kell figyelni. Már egésze kiskorától idomítanunk kell, mert hajlamos önfejűségre, makacsságra. Amivel nem is lenne nagy baj, ám e mellé még kissé érzékenyek is. Ha kicsit dúrvábban lépünk fel megjegyzik. :D


Gyerekekkel és más állatokkal jól kijön.
Ám nem egészen olyan mint a híres mesében a 101 kiskutyában. Sokkal élénkebb, szaladgálósabb. Nem egy öleb, és nem is olyan szelid viselkedésű. Ez a kutya egy komoly kutya.
A foltjaik születésükkor még nincsenek meg, csak később jelennek meg. Először tehát teljesen fehérek. A pöttyök száma is teljesen változó. Akár az is előfordulhat, hogy csak egy-két pöty van rajta, de az is, hogy már szinte teljesen fekete.
Sportos embereknek ajánlom, akik sokat szeretnek mozogni. Ám egyben türelmes embereknek is. :)
Házőrzésnél inkább csaj jelezi a veszélyt, nem feltétlenül avatkozik közbe.
Amire oda kell figyelni, hogy nagyon gyakori náluk az hogy süketen születnek.

Az árukról pontos számot nem írok. A fentebb írt okból inkább mindig a drágábbat vegyük. :)

2014. augusztus 25., hétfő

A kuvasz

A kuvasz az a magyar fajta, amit mindenki ismer mégsem az a sztár mint mondjuk a puli vagy a vizsla. Nem mintha ezzel baj lenne, hiszen a kuvaszt nem mindenki tudna helyesen tartani és nevelni.
A Kuvasz az egyik legősibb magyar fajta. Eleinkkel érkeztek a Kárpát-medencébe, és eredeti foglalkozásuk a pásztorkodás volt. Ám ez nem olyan mint a juhászkodás. A kuvasz nem is igazán a terelésben jeleskedett, hanem a nyáj őrzésében. Megküzdött tolvajokkal, medvékkel, farkasokkal, szóval bármivel ami a nyájat veszélyeztette.

Egy időben vadászatoknál is alkalmazták. Főleg nagytestű vadakra.
Egy másik jellegzetes magyar állatfajtának az európai sikerénél, a kuvasz is látott egy kis világot. :) Mikor Európába, főleg Németországba terelték a szürkemarhákat eladásra, akkor a hosszú úthoz kellett egy megbízható pásztor eb. Ez lett a kuvasz, a gazdák meg olykor nem csak a csordából de a kutyákból is eladtak párat. Így a kuvasz a hozzáhasonló európai fajtáknak is az egyik őse lett. :)

Mint az erdélyi kopó, a kuvasz is megszenvedte a húszadik század borzalmait. Trianonkor a legnagyobb és legjobb kuvasz állomány külföldre került. (milyen meglepő, hogy a szlovák pásztor kutya megszólalásik kuvasz... )
Két világháború közt így a mennyiségre gyúrtak rá Magyarországon. Ám a második világháború még nagyobb pusztítást végzett. Ekkorra a kuvasz többnyire porták őrzésével volt megbízva és ezt a feladatát haláláig elvégezte. Mikor az ellenséges seregek katonái portyázni kezdtek, a fegyverek első áldozatai a hősies kuvaszok voltak.


Az ötvenes években kezdték újratenyészteni a fajtát roppant nagy sikerrel. Szerencsére hozzáértő emberek hamar megmentették a fajtát és ma már nem veszélyeztetett fajta. Reméljük hamarosan minden magyar kutyafajtáról elmondhatjuk majd ezt.
A kuvasz nagytestű kutya, nagy mozgás igénnyel. Így lakásba semmiképpen nem ajánlom. Sokan agresszív fajtának tartják, pedig nem az. Na jó az idegenekkel az. :D
Ha megkötözve tartják, vagy nem kapja meg a törődést, esetleg folyamatosan bezárva, akkor persze tényleg eléggé vad kutya lesz. A nagy területigényéből nem adott lejebb. Egygazdás kutya, ám az az egy gazda legyen határozott és következetes. Kezdőknek nem ajánlanám a kuvaszt. Más állatokkal jól kijön és kiskorában könnyen idomítható. Idegenekkel viszont roppant bizalmatlan. Ha őrző-védő kutyát akar valaki, rögtön és elsősorban kuvaszt ajánlok. Sokkal megbízhatóbbnak tartom mint egyes divatos "harci" kutyákat. A feladatot meg úgyan olyan jól elvégzi.

Tehát, tapasztalt gazdinak javaslom, nagy udvarral, a család nem gond, jól kijön mindenkivel. Viszont ha vendéget várunk, tanuljuk meg kezelni a kutyánk bizalmatlanságát. :)

2014. június 5., csütörtök

Amerikai staffordshire terrier

Facebookon kértek infót erről a fajtáról. Ennek eleget is téve most a staffordshire lesz a téma.
Első probléma ezzel a kutyával az az, hogy könnyen össze lehet keverni az amerikai pitbullal. A két kutya rokonságban áll, és küllemre sok esetben nagyon hasonlóak. A dolgot az is nehezíti, hogy sok helyen, azaz államban a pitbull tiltott kutya volt vagy most is az. Így sok pitbull kölyköt a gazdáik staffordshirként adják el. Most egy közösségi oldalról idézek egy kommentelótől aki egy ötletes hasonlattal különböztette meg a két fajtát:  "pitbull egy Lada Niva, ami elmegy bármilyen terepen, a stafford meg egy elegáns BMW X5, ami még hasonlít a terepjárókra, de ritkán fordul elő, hogy a gazdája sárba vinné."

A pitbulloknál gyakoriak a külsőségek sokszínűsége. Vannak alacsonyak, magasabbak, vaskosak és vékonyabbak. A lényeg náluk a hasznosság, hogy megfeleljenek a célnak. A staffordshire kitenyésztésénél, legalábbis amikor amerikába került, az volt a cél, hogy egy egységes fajtát hozzanak létre a külsőségek szempontjából is.

A staffok angliából származnak. Ott abban a feladatkörben mozogtak mint a régebben bemutatott angol bulldog. A történetük egészen addig azonos, hogy betiltották a kutya-bika vidalt angliában. Ezután a történetük tövábra is közös, ám van egy nagy különbbség. A kutyavidalokban a bulldognak a széles alacsony testalkata volt a lényeg, viszont a staffok ebbe nem estek bele és még is kicsit lassúak voltak, így nem voltak valami eredményesek. Ezért keresztezték őket ekkortájt terrier fajtákkál, hogy megszerezhesség a terriek fürgeségét és leleményét. Így lett végül a staff is a vidalok sztárja. 

Később amerikába vitték, ahol a nagyobb kikötő városokban persze megmaradt az a faladat kör neki, ami nem túl barátságos. Viszont máshol munkakutyaként keztek velük bánni, ami mégjobban előhozta a terrier vonásokat. Itt lett igazán staffordshire a staffordshire, ekkot már kibontakozhatott a terrierektől örökölt leleményesség és család barát jelleme, mindamellett, hogy remek munka kutya és őrzővédő lett.
A pittbull csak később alakult ki és ők jellemben különböznek is. Egy pittbull mellett például nem nagyon lehet tartani más fajta állatokat és bár a staffokra is oda kell figyelni, a pitbullokba kétszer annyi energiát kell 

belefektetni, hogy ne legyenek olyan agresszívak.

A staffordshire szocializációjánál arra kell az egyik legnagyobb hangsújt fektetni, hogy más kutyákkal ne legyen annyira fölényeskedők. Szeretik állandóan bizonyítani, hogy ők a falkavezérek. Tehát már egész fiatalon ki kell vinnünk más kutyák közzé, meg kell nekik tanítanunk, hogy nem kell mindig agresszívan neki esni más kutyáknak. Egyébként ezek a kanoknál a legjellemzőbbek.
A családdal odaadó és barátságos. Nincs vele semmilyen különösebb probléma ha törődünk vele.
Kezdő kutyásoknak nem ajánlanám. A sétáltatást szerintem nagyon is igényel, főleg a szocializációja miatt. Bár otthon a sok kóboreb miatt biztosan izgalmas lehet vele egy sétálás. :D

Az árát én 30 és 70 ezer között láttam. Azt hiszem annél a fajtánál sokkal inkább igaz, hogy szerencsésebb a drágábbat választani, mert ugye könnyen összekeverhető a pitbullokkal,  és az is megeshet, hogy becsapnak és egy pitbull keveréket adnak nekünk.
Otthon én még nem láttam Staffokat, pitbullt már igen.

2014. június 1., vasárnap

Labrador Retriever

A labrador retrievert választottam, hogy most bemutassam. Ez a fajta sok hasonlóságot mutat a golden retrieverekkel. Nem csoda, a nevükből is látjuk, hogy rokonok. A feladatkörük is hasonló. Az aportírozás, bár először a labradort egy igen csak fúrcsa feladatra tenyésztették ki. Egész pontosan arra, hogy halászok segítségére legyen. Először én sem tudtam elképzelni, hogy ezt hogyan is csinálta, ezért utána kellett olvasnom. A fő feladata valami olyasmi volt, hogy a hálóból kipotyogó halakat gyorsan összekapkodta és a gazdájának vitte. Érdekes.

A fajta három színben fordulhat elő. Sőt igazából négy, de a negyediket nem nagyon szeretik elfogadni. Ez a négy szín sorban ez: fekete, világos sárga, barna, ezüst. Küllemre hasonlítanak a gondenekre, de azért van egy egyszerű módja amivel meg tudjuk különböztetni és ez a szőrük. A labradoroknak rövidebb és tömöttebb szőrük van.

Viszont azzal a képességgel, amit úgy nevezünk hogy puha száj, nem csak a golden hanem a labrador is bír. Továbbá a farkuk elég erőteljes. Ezt úgy értem, hogy az úszásnál azt használják kormánylapátként, akár egy vidra. Így ha lakásban tartjuk, akkor egy boldog labrador farok csóválás közben letakarítja a dohányzó asztalt. :D
A labradoroknak kell a mozgás. Sok sétálást igényel és akkor a legboldogabb ha úszhat is egy kicsit. Viszont ők az a fajta akik kivárják a sorukat. Hétköznap ha nem sétáltatjuk őket, de hétvégén kapnak egy szép nagy kárpótlást, egy nagy túra kereteiben, akkor nem hőbörögnek. Ha viszont nem, akkor az elhanyagolt unatkozó kutya az elhanyagolt unatkozó kutya és ezzel számolnunk kell.


A gyerekekkel jól kijön. Elviselik a fül, farok, mancs huzigálását stb. Házőrzőnek viszont nem túl jó, hiszen arra tenyésztették őket, hogy álkapcsukat ne szorításra és egyéb agresszívabb feladat végzésére használják, hanem dolgok "leszállítására" sértetlenül. Viszont nagyon sok más munkára alkalmassá váltak. Ők az egyik leggyakoribb fajta akik remekül beváltak a kereső mentő kutyák és a vakvezető kutyák között.
Tehát hétköznap elfoglalt, ám szabadidejükben szívesen mozgó embereknek ajánlom. Akár sok gyerekes családba is.

Ami még fontos, hogy nem kell sokat vesződni a tanítással. A legtöbb labrador könnyen tanítható.

Egy gyors áttekintés után az áráról annyit tudok mondani, hogy 25 és 100 ezer forint között elég sokféle árban kaphatók. :)

2014. április 13., vasárnap

A Jack Russell terrier

Igen, itt a mai második eb.
A Jack Russell terrier sok tekintetben ellentéte a mai másik kutyának az angol bulldognak. A Jack Russell, későbbiekben csak Jack, sokkal-sokkal mozgékonyabb. Nem is. Brutálisan, félelmetes mennyiségben mozgékonyabb. :D Emlékeztek a Mask filmen Milo-ra? Ő volt a főhős értelmes és rendkívül önálló kutyája. Ő is Jack Russel volt. :)

A Jack nem mindennapi kutya. Küllemre, aki nem ért hozzá simán rávágja, hogy keverék. (mondjuk ehhez tényleg nagyon az kell, hogy ne értsünk hozzá) Külleme egy aranyos kis kutyus. Aztán még aranyosabb mikor azt látjuk, hogy milyen eleven. Majd rájövünk, hogy ez ennél komolyabb. Hiszen azt hisszük csak azért ilyen eleven mert éppen jó kedvű, vagy mert új arcokkal találkozott és ilyen játékosan eleven. Percek, órák elteltével meg rádöbbenünk, hogy ez nem így volt, mert még mindig ugyan azon a perdületszámon pörög és nem áll le. :D
A fajta kotorékeb. Használták róka vadászatokon és rágcsálók irtására. Származását tekintve ő is angol földről származik.

A Jack nem tanítható könnyen. Nevelésük sok kompromisszummal jár. Persze meg lehet próbálni a teljes körű tanítást, hogy a "hozzám" után megkerülve minket baloldalt üljön le, vagy hogy póráz nélkül vagy pórázzal sétáltatásnál fegyelmezetten haladjon mellettünk. De nem mindenki képes ilyen szinten oktatni kutyákat, a jackeknél meg kifejezetten sok türelemre van szükség, hogy ezeket elérjük. Így a legtöbb embernek az is jó cél ha már a "hozzám"-ra egyáltalán oda megy.


 Ami viszont roppant fontos. Minden parancs előtt ezt kell a jackeknek megtanítani. Nem lényeg a pacsi, sem az ül, sem a fekszik vagy a marad. A hozzám a legfontosabb a Jack Russell-eknél. Pont a mozgékonyságuk miatt, a rengeteg energia miatt. Ha egy parkban vagy utcán meglát egy macskát, pockot, mókust, verebet, gilisztát, szóval akármit amit üldözhetnek és elkaphatnak ők megteszik. Ami például városban sok gondot okozhat, akár komolyabb veszélybe is sodorhatja őket. Szóval a "Hozzám" parancsot mindenek felett meg kell nekik tanítani.
A nevelésüknél a következetesség nagyon fontos. Ha csak egyszer elbizonytalanodunk borul minden. :D Rögtön kihasználják az alkalmat és elkövetnek valami csínytevést. Igazi bajkeverők. :)
A mozgás igényük amit fentebb írtam nagy. Nagyon nagy. Ha lakásban tartjuk és nem sétáltatjuk meg, ha csak egy napot is kihagyunk, valamelyik bútordarabnak annyi. :D

A környezetére nagyon élénken figyel és ha úgy gondolja néhány eseményre fel is hívja a figyelmet. Azaz, hajlamos sokat ugatni. Persze erről le lehet szoktatni. De ez a tulajdonsága eredményezi, hogy jó jelző kutya.
Gazdájához nagyon kötődik, ahogy a család összes tagjához.
Tehát kezdőknek nem nagyon ajánlom, max ha olyan típusú emberek vagyunk akik minden nap futnak meg egyebek. A nevelés mondjuk nekik sem lesz mindig egyszerű.
Egyébként roppant sokáig élnek. :)

Szóval sétáltatás terén nagyon magas pontszámot kap. Kb. annyit mint a husky-k, csak ők ugye kisebbek.

Az áruk olyan 25 ezer forintnál kezdődik Magyarországon. Odahaza nem tudom, mint oly sok fajtát ezt sem láttam még otthon. (ez annak is köszönhető, hogy a kutyatartás kultúra szinte nulla, és szinte senki nem sétáltat kutyát, vagy gondozza úgy kutyáját ahogy kéne.)

Az angol bulldog

Ma két kutyát is be fogok mutatni. Ennek egyik oka, hogy ritkábban jelentkezem mostanában. :)
Így gondoltam legyen egy dupla adag.
Nos lássuk is akkor, az angol bulldogot.

Ennek a kutyának a kitenyésztése nem vezethető vissza túl messzire. Legalábbis szerintem. Hiszen voltak bulldogok régebben is, de a mai angol bulldog sok változáson átesett, karrier szerepe is más lett.
A legközelebbi rokona, ami szintén Angliában élt, marha tartóknál volt tartva mint munka kutya. Feladatuk roppant veszélyes volt. Megvadult bikákat kellett hatástalanítania, majd az akkoriban még legális állat viadalokon voltak kiemelt szerepűek. Ám az iparosodással a bikáknál már nem volt szerepük, az állatviadalokba lassan új kutya sztárok törtek be, majd be is tiltották az állatviadalokat.

Az angol bulldog majdnem ki is halt. Majd jött pár ember aki nagy rajongója volt a fajtának, és elkezdték azt a tenyésztési folyamatot, aminek az volt a célja, hogy lényegében házi kedvencé varázsolják a fajtát. Ennek köszönhető a mai angol bulldog formája és jelleme.
Mérete kisebb lett, orra tömzsibb. Igen, arra hajtottak, hogy a fajta különös vonásait míg jobban kiemeljék. Néha egy-két tenyésztő túlzásba eset, és szegény kutyák életét szomorították, de többnyire jó munkát végeztek, mert a fajta újjá született, és nagy kedvenc lett. Orrnyílásuk elég szűk, ezért gyakran a szájukon vesznek levegőt, emiatt viszont, khmmm... :D gyakran eregetnek galambokat. :D Séta közben meg szokásuk furcsa hangokat kiadni. Komikus jószágok. :)
Az angol bulldog vidám természetű, humorérzéke igencsak fejlett. :) Remekül kijön a gyerekekkel és nem igényel túl sok mozgást. Nagyon nyugis kutya. Ám makacsak is, nem mindenki tudja tanítani őket, de ha tudjuk mit csinálunk, nem lesz sok gondunk, mert általában elég a határozott hangvétel.
Barátkozós típus, és öreg korukra is megőrzik a játékosságukat.

Lakásban arra kell felkészülni, hogy mikor megrázzák a fejüket a nyál szanaszét fröcsög. :D
Amire még oda kell figyelni az az, hogy a bőrének gyűrődései között néha meg kell tisztítani, mert az izzadság oda gyűlhet, és hosszú távon gyulladást okozhat.
Az úszást se erőltessük, zömök testük és rövid lábuk miatt nem igazán tudnak úszni.
Mivel nem egy izgága típus, akár kezdők is vállalhatják, de azért ne vegyék félvállról a nevelésüket.

A sétálást nézve elég ha csak néha levisszük, ingerek azért őket is kell, hogy érjék, ám nem mondanám, hogy sok rohangálást látunk majd tőlük. :)

Az ára kb. 50 ezer forintnál van. Igazából erre sok infót nem találtam.


2014. március 27., csütörtök

Az alaszkai malamut

Nos győzött a szavazáson az Alaszkai Malamut.
Ez egy kevésbé ismert fajta a husky mellett. Legalábbis azok körében akik nem mennek tovább azon, hogy a huskynak milyen szép kék szeme van. :D
A malamutot egyesek összekeverhetik a huskyval. Pedig vannak elég komoly különbségek. A malamut nagyobb, erősebb csontozatú, a szemük egyáltalán nem világos, a kék biztosan nem. Minél sötétebb barna a szemük annál jobb.


Az alaszkai malamut csak nemrég került a nagyközönség elé. Így vadászösztöne még igen csak nagy. Macska, kacsa, tyúk, de még a tehenek sincsenek biztonságban ha nem figyelünk oda. Ezek mellé még ez a kutya nehezen barátkozik más kutyákkal. A velük egynemű kutyákkal gyakran fölényesen viselkednek.
Ugyanakkor nem szeretnek egyedül sem lenni. Kifejezetten falkakutyák. Szeretik a család minden tagját, mindenkivel jól kijönnek. Tanításuk hasonlít a huskyéhoz. Talán egy fokkal könnyebb, de ennél a fajtánál is elmondható, hogy okosak, de nagyon makacsak. Néha követelőzőek.

Ezt a fajtát kevésbé tartom veszélyeztetve a divat által. Mivel ők nagy darabok, kék szemük nincs, nem örvendenek olyan rajongásnak mint a huskyk. Ez a nagy szerencséjük. Mert bizony ezek a kutyák a sétáltatás terén ugyan úgy állnak mint a huskyk. Hatalmas mozgásigényük van. Csak úgy láncon tartani vagy bezárni ugyan úgy balgaság mint a huskyt. Ha nem törődünk vele, feltúrja az udvart, szétrág mindent, levadássza a többi kisebb házi kedvencet, esetleg a szomszédét is, és bizony ők többet hangoskodnak mint a huskyk. :) Plusz ha nem törődünk velük, növeljük a kockázatát az unalom okozta szökésnek.


Nevelése következetességet igényel, már egész kiskorától. Meg kell nekik mutatni ki a domináns a csapatban. (természetesen a gazdának kell annak lenni)
Házőrzésre persze alkalmatlan. Megvédik gazdájukat, ha az közvetlen fenyegetésnek van kitéve, de egy betörés nem hatja meg. Tehát egy barátságos fajtáról beszélünk.
Kezdő kutyatartóknak nem igazán ajánlom. Ha még is belevágsz tapasztalat nélkül, legyen sok előismereted az északi kutyafajtákról.

Az áruk 30 ezertől kezdődik. Ám ezeknek lehet nem lesz törzskönyve meg ilyesmi.
Otthon nem tudom mennyire fordulnak elő. Igazából még egyet sem láttam

2014. február 3., hétfő

A keverék kutyák

Nagyon is helyénvalónak tartom, hogy szót ejtsek a keverék kutyákról. Főleg azután, hogy már írtam a beregszászi kóbor ebekről. Hiszen ők többségében keverék kutyák. Igaz pl.: a kilencvenes években rettentő divatos volt a németjuhász, még jobban mint most. Ám akkor ők valahogy úgy voltak mint a huskyk most. Csak nagyon kevesen tudtak velük bánni. Nem tudom miért, de az emberek nem tanultak a dologból, egy viszonylag jól tanítható engedelmes kutyát sem tudtak rendesen tartani (németjuhász) erre váltottak a huskyra amikhez meg rengeteg türelem, mozgás és tapasztalat kell... Szóval a kilencvenes években sok németjuhász került utcára, mert gazdájuk képtelen volt megnevelni és mikor megnőtt elkergette vagy hasonló. Mai napig felfedezhető az utcán lévő kóbor ebek sokaságán a németjuhász rokonság.

A korcsok, ahogy nevezik általában a keverékeket semmivel nem rosszabb társak a fajtisztáknál. Vannak persze hátrányai ám előnyei is.
Először is gondoljunk bele. Nem egy fajkutyát hoztak úgy össze, hogy tudatosan pároztattak ilyen olyan kutyákat, hogy végül kapjanak egy új fajtát. Ilyen mondjuk a leonberger. Tehát ha mára már fajtán belül tenyésztik őket, kezdetben bizony korcsok voltak.
A keverék ebek szinte mindegyike nagyon szereti a családját. Rettentő kedvesek és barátkozók. Szóval igazi kis aranypofák. Így ha egy kedves társra vágyunk minden további nélkül szerepelhet a listán egy keverék a választásnál.

Ami még mellettük szól az az hogy egészségesebbek a fajkutyáknál. A fajkutyák tenyésztői értelemszerűen a fajtán belül tenyésztenek, és előfordul a belterjesség. A keverék kutyáknál ennek az esélye jóval alacsonyabb.
Továbbá nagyon sokukat könnyű tanítani.
Az egyetlen hibájuk igazából, hogy nem tudjuk előre, hogy milyen fajta jellemzőket fognak hordozni. De ha időt szánunk rá akkor nevelése közben minden kiderül. :D
A keverék kutyák tehát kicsit sem kevesebbek, csak nem tudjuk előre megmondani milyenek is lesznek valójában, mit örökölhettek szüleiktől és mit nem.

Sok helyen egyébként már vannak versenyek és kutya kiállítások külön keverékeknek és ez dicséretes.
Ha valakinek ilyen kutyája van semmiképpen ne kezelje úgy mint egy alantas lényt. Sokszor van az, hogy mert keverék kutyája van valakinek, nem úgy foglalkozik vele mint ahogy egy kutyával kéne. Vagy éppen egyenesen szégyenli. De nem kell, hiszen ellenállóbb kutyája van sok más fajtánál, és biztos lehet benne, hogy nem nehéz tanítani. A rengeteg szeretet ami árad belőlük meg felbecsülhetetlen.
Olyan kutyásoknak ajánlom akik szeretik a váratlant és ismeretlent. :D Hiszen nem tudjuk előre milyen lesz kutyánk. Úgy gondolom ezeket a fajtákat is sétáltatni kell, de ha törődünk velük annyira ragaszkodni kezdenek hozzánk, hogy alig lesz dolgunk a nevelésével és igazi rajongást kapunk. :)

A skála.

Itt teljesen értelmetlen a skála. Hiszen nem tudjuk milyen fokon fog égni a kutyában a mozgáshiány. Legalábbis először. Az első pár napban ez kiderül számunkra. Ha sokat rosszalkodik és szaladgál akkor sokat kell sétáltatni, ha nyugis és odabújós cukorfalat akkor elég csak néha sétáltatni.

Az áráról sem érdemes sokat írni. Vannak keverék kutyák amiknek valamelyik szülő fajkutya, ilyenkor fizetni kell valamennyit. De általában nagyon olcsón hozzájuk lehet jutni.
Bár a legegészségesebb kutyák közzé tartoznak, azért ők sincsenek vasból. :) Tehát oltás és féregtelenítés az kell.

Tehát akinek ilyen kutyája van, kezdjen el törődni vele ha eddig nem tette. És akár kezdő kutyásoknak is tudom ajánlani őket. Meghálálják a szeretetet. :)

2014. február 1., szombat

A kutyák hatása a kisgyerekekre

"A kutyák hatása a kisgyermekekre

kutya_es_gyerek3Sokan féltik kisgyermeküket a kutyáktól, mondván, hogy nem bíznak bennük, rengeteg betegséget terjesztenek, és még sorolhatnám. Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen hatással rendelkeznek a kutyusok a gyermekekre nézve.
A kutyák a tévhitekkel ellentétben rengeteg pozitív hatást gyakorolnak gazdáikra és a velük együtt nevelkedő gyerekekre egyaránt. A hatás meglátszódik az érzelmileg-, testileg sérült gyermekeknél is.
A világ megismerése
A kutyával nevelkedő gyermekek hamarabb tapasztalják meg a világ dolgait, például azt, hogy a világ nem csak körülöttük forog, hogy az állat nélkülük nem tudja ellátni magát, ehhez szükség van a gyerek segítségére. Rengeteget tanulhatnak a kutyák gesztusaiból. Kutatások megállapították, hogy a gyermekkorukban gazdiként nevelkedők magasabb empátiás képességekkel rendelkeznek, nagyobb felelősségtudattal. A gyermek a kutya gondozásával ugyanis megismerkedik az önfegyelemmel, a sorrendiség fontosságával.
Kapcsolatok
kutya_es_gyerek2A kutyával kialakított kapcsolat gyermekeknél sokat segít a későbbiekben is. Kortársaival könnyebben tud kialakítani ugyanis kapcsolatokat, elősegíti a viselkedésének alkalmazkodását a többiekhez.  A kutyát tartó gyermekeknek alacsonyabb a szorongás szintjük, mint a kutyát nélkülöző társaiknak. Kutatások szerint a kutyát tartó 8-13 éves korú gyerekeket gyakrabban látogatják barátaik.
Egészség
Sokszor lehet azt hallani, hogy a kutya számos kórokozót hordoz és ez veszélyes. A tények azonban azok, hogy a kutyák általában olyan baktériumflórával rendelkeznek, melyre a gyerekek könnyen elkészülnek, reagálnak. Ezek a kórokozók sokkal kisebb veszélyt jelentenek, mint például az óvodába, iskolába járó testvérek által haza hordott idegen kórokozók. Ha a gyerekek a kutya mellett nőnek fel, sokkal erősebb lesz az immunrendszerük is.
A kutya simogatása, ölelgetése a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, endorfinokat termel, és fájdalomcsökkentő hatással jár. Az endorfinokat boldogsághormonként ismerik sokan, tehát mindenképp kiváló hatást gyakorol a gyermekekre. Nem utolsó sorban a kutyával sétáló gyermekek nagyobb figyelmet kapnak a járókelőktől, így csökken a balesetveszély is.
Játék
kutya_es_gyerekMivel a kutya hatalmas biztonságérzetet teremt a gyermekek számára, ezáltal növeli a szabadságérzetet. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a gyermekek aktívabbak lesznek, sokkal szívesebben próbálnak ki új játékokat, bátrabban barátkoznak.
Összességében megállapíthatjuk, hogy a kutyákat manapság inkább nevezhetjük tárállatnak, mint háziállatnak. Rengeteg jótékony hatással rendelkeznek mind a gyermekekre, mind pedig a felnőttekre nézve. Kutatások alapján kijelenthetjük, hogy néha még magasabb szintű kapcsolat alakul ki kutya és ember között, mint két ember között, nem véletlenül lehet hallani sokszor, hogy a kutya az ember legjobb barátja.
Szerző: Bohács Ádám
forrás: agraroldal.hu"

A cikket innen másoltam ki és osztottam meg veletek: http://felelosszulokiskolaja.hu/index.php/2013/11/23/a-kutyak-hatasa-a-kisgyermekekre/ 

Annyival egészíteném ki, hogy ahhoz, hogy gyermekünk helyesen nevelkedjen kutyánk mellett az is fontos, hogy mi is helyesen neveljük kutyánkat, és ahogy látjuk, azzal mindenki csak jól jár. :)

2014. január 31., péntek

A szibériai husky

Nos a facebookos szavazás mostani eredményeként a szibériai husky lesz a téma.
Őszintén szólva nekem nagy kedvencem ez a fajta. Egyszer az igencsak távoli jövőben lesz is egy. Ám pont azok miatt a tulajdonságok miatt amiért én nem érzem magam felkészültnek rá, eredetileg nem is akartam róla írni. De egy ismerősöm megkért írjak róluk is. Ezért bekerültek a szavazásba amiből győztesen kerültek ki.


Hogy egész pontosan miért nem akartam róluk írni? Azért mert ők kutyás kutyák. Nem azok a cukiságok amiknek sokan hiszik. Jellemük sokkal szabadabb és makacsabb mint azt el tudnánk képzelni. Semmi esetre sem ajánlom kezdő kutyásoknak és itt kezdődik a gond.
Ezek a kutyák roppant tetszetősek. A bátor és nemes kiállása és farkasszerű alakja elrabolja a fiúk-, a megnyerő tekintet és játékos cuki arckifejezésük meg a lányok szívét. Így sokan vesznek egyet és azt hiszik vettek egy ugyan olyan kutyát mint bármelyik másik, csak ez szebb és drágább. Nem is tudják mekkorát tévednek.


Igazából csak a kutyát sajnálom. Míg kicsi és cuki, és elbírnak velük fizikailag addig lehet vele facebook képeket csinálni meg villogni az utcán. Aztán az eb növekszik, a gazdinak fogalma nincs róla, hogyan tanítsa, ha egyáltalán tanítani akarja, és eljön az idő mikor nem tud mit kezdeni a kutyával. A huskyja szépen felülkerekedik, az lesz a domináns, neveletlen lesz, méretéből és főként rengeteg energiájából kiindulva már testileg sem nagyon tudják fenyíteni vagy rendre utasítani. Majd jön az, hogy láncra verik vagy bezárják... Ez a legszörnyűbb. Egy kutya ami arra lett teremtve, hogy a szabadban társaival kilométereket fusson, láncon van vagy bezárva. Aki látott már ilyet az tudja miről beszélek. A kutya közben meg bekattan... Ez neki egyenesen kínzás...
No de mik is ezek a tulajdonságok, amik miatt jelenleg én sem vagyok rájuk alkalmas? Kik is ők, a szibériai huskyk?
A szibériai husky nevéből is tudhatjuk Szibériából származnak. Egy őslakos törzs tenyésztette ki őket abból a célból, hogy társuk legyen, plusz hogy húzzák a szánokat. Tehát ezek a kutyák munkára születtek, és arra hogy rengeteget fussanak úgy, hogy valamennyi súlyt húzzanak. Mindezt főként a vadonban, tehát nagyfokú önállóság is van bennük. Emellett még rengeteg parancsszót is meg kellett jegyezniük. Az önállóság és a parancsok követése hozta össze azt hogy nem egy buta kutya. Nagyon is okos. Annyira, hogy hogyha nem vagyunk velük szemben domináns helyzetben, vagy nem tudunk elég érdekességgel szolgálni ők eldöntik, hogy érdemesek vagyunk e a figyelmükre.


Az hogy mennyire a futásra születtek az is jelzi, hogy van egy különleges képességük amit még a kutatók nem tudtak megfejteni. Ez a képesség nem más mint az, hogy képesek megváltoztatni az anyagcseréjük működését, így lehetővé téve, hogy elosszák energiájukat és nagyobb távot tudjanak megtenni. Nem semmi kutyák az biztos.
Tehát lustálkodóknak, vagy csak lassú sétálgatóknak nem ajánlom. Olyanoknak meg főleg nem akik nem viszik sehova...
Azok meg akik a kutya ugatást nem szeretik az első pár szónál fellélegezhetnek mert hallgatag típus, és most akik fellélegeztek most csalódnak, mert viszont ha rákezd, akkor konkrétan átmegy amolyan farkas vonyításba, és nagyon messzire elhallatszik.

Aztán jön az ásás probléma. :D A huskyk a sarkvidékeken a jegyes hóba ástak vackot maguknak minden este, hogy abban aludjanak. Ezt azért is tették, mert így ha bebújtak abba a szél nem ütközött beléjük és nem fagytak meg. Ez egy mindennapi háztartásban akkor válik gonddá mikor a kutya a szép zöld gyepet ássa fel, vagy a virágokat ássa ki. A gazdasszony meg háborog és megy a csata. Pláne hogy nagyon nehéz őket erről leszoktatni.
Családi ebnek viszont nagyon jók. Imádják a gyerekeket, nagyon játékosak és élvezik a gyerekek társaságát. De azért a sok energia miatt ami bennük van, egy picit nagyobb gyerekek mellé ajánlom. A családba való beilleszkedés azért megy nekik könnyen, mert nagyon falka szellemű kutyák. A szánt rendszerint egy egész falka húzza, így jó az együtt működő készsége is.


Házőrzésre nem igazán jók. Mivel a sokat említett nagy távok megtétele az ő feladatuk, nem kötődnek különösképpen a területekhez. Azaz nincs területvédő ösztönük.
Tehát a huskyk: NEM OTTHONÜLŐS kutyák, ALKALMATLANOK A DIVAT KUTYA tartásra.
Felelős és tapasztalt gazda mellé ajánlom őket. Mégpedig olyan mellé aki sokat túrázik, fut vagy bicajozik.
Lakásba egyáltalán nem ajánlom. Más kutyák mellé viszont nyugodtan.

Magyarországon az ára főként 30 és 50 ezer forint között mozog. Ez egész korrekt ár. De az igazán jó tenyészetből származók lehetnek 60-től felfelé is.
Most először az oltások és egyebek még inkább kiemeltek. Mivel szeretnek a néha elkóborolni és csatangolni összeszedhetnek néhány nem kívánt dolgot. Így jobb ha ezekre sokkal jobban odafigyelünk.

Nos ha valaki még is ilyen kutyát akar, akkor készüljön fel belőle, figyeljen oda és ne úgy kezelje mint elődeink a kutyákat. A huskyt a szeretet mellett tisztelnünk is kell, mert olyan dolgokra is képes amire sok kutya nem, sőt olyanra is amire sok ember sem. Ha ezt megtudja tenni az aki ilyen kutyát akar, akkor boldog gazdi lesz.

2014. január 27., hétfő

A beregszászi kóbor kutyák

Nos a legtöbben azt akarták, hogy Beregszász kóbor kutyáiról írjak.
Előre megjegyzem, nem vagyok a városi tanács tagja, csak annyit tudhatok mint a legtöbb ember annyival megspékelve, hogy egy picit többet tudok a kutyákról magukról.
Így a saját véleményem és rálátásom tudom leírni.
A kóbor kutyák problémája talán nehezebb mint mondjuk a Vérkéé. De a forrása a dolognak majdnem ugyan az. Az ember. A probléma azért lehet nehezebb, mert az emberek hozzáállását kéne megváltoztatni, a kutyatartási kultúrájukat.

A kutyák nem maguktól választják ezt az életstílust. Hiszen mi szelídítettük meg őket még réges-régen. Tehát emberek vették maguk mellé, hogy társként szolgáljanak és az évezredek alatt az lett a természetes nekik, hogy emberek között élnek és minket szolgálnak odaadóan és hűségesen.
Az első kóbor ebek több okból is utcára kerülhettek.
Szerintem a legritkábbik ilyen ok, ám egyik legveszélyesebb az az mikor egy gazda nem jól bánik kutyájával. Esetleg láncon tartja, vagy bezárva azt egész életében. Még rosszabb ha verve van az eb. A kutyában felgyűlik az agresszió, és minden alkalmat megragad ahhoz, hogy elszökjön. Ezek a kutyák félnek az embertől, és egy ilyen kutya ha csak azt érzi, hogy sarokbaszorítják, nem is kell hogy így legyen elég ha ő ezt hiszi, rögtön támadó lesz.
Erre nagyon egyszerű megoldás lenne. Egyszerűen aki nem képes, vagy nem hajlandó normálisan tartani egy kutyát, az NE VEGYEN KUTYÁT!!!
Majd a másik gyakori eset az mikor a született kiskutyákat kirakják az utcára. Szerencsés eset ha ezeket befogadják egyesek. Ám legtöbb esetben ezek a kiskutyák kint elpusztulnak vagy az utcán nőnek fel.
Ha venné a fáradságot a gazda akkor a gyerekeit kiküldeni, hogy ingyen adják el a kutyákat. Sokkal hamarabb megszabadulna tőlük, és jobb helyre is kerülnének.

Erre viszont akár a hivatalos szervek is adhatnának segítséget. Ha lenne egy menhely, ahova több kiskutya is elfér, oda lehetne vinni őket és aki kutyát akar szintén oda mehet és vehetne. Persze ez a megoldás még sok nyugati országban sem működik teljesen jól. Így még mindig marad az ingyen osztogatós, dobozos dolog.
A többi kóbor eb eleve az utcán születik.
Majd a gond ott fokozódik, hogy minél több van az utcán, annál több születik és így tovább. A kutyák között időközben felütheti a fejét a veszettség és egyéb betegségek.

Mikor szidjuk őket, nem gondoljuk át, hogy ez a helyzet nekik sem jó. Az élet idejük sokkal rövidebb mint azoknak akiknek van gazdája. Nincsenek oltva, tizedeli őket a betegség, és minél többen vannak annál kevesebb élelem jut rájuk. Emiatt válnak ismét csak veszélyesebbé.
Ezt mi idéztük elő. A megoldás keresése is a mi dolgunk.
Ami viszont nagyon sok embernek nem fog tetszeni.
A városnak nincs elég pénze, egy nagyobb menhelyre. Hallottam olyat, hogy maximum 20 és olyat hogy akár 200 kutyát tudnak befogadni. Egyik szám a kevésnél is kevesebb, de a 200 sem kielégítő. Mindezt úgy, hogy ebből pénzt nem látna a város. A probléma viszont jelen van.
Már nem egy eset történt, hogy a kutyák megtámadtak valakit. Egyre több a betegség és egyre kevesebb élelem jut nekik. Nem mondom, hogy elkezdenek vadászni ránk, attól nagyon messze vagyunk. De mindenképpen idegesebbé teszi ez őket.

Emellett a kutyáknak van területvédő ösztöne. Én úgy látom nappal maximum egymásközt harcolnak a területekért, de este az embereket is bőszen el akarják kergetni saját zónájukból. Ez ismét veszélyes.
Továbbá ugye a veszettség kérdése, ami ugye egy nagyon veszélyes dolog és mindenki tisztában van vele.
Majd ott van az is, hogy egyesek nem merik megsétáltatni a kutyájukat a hemzsegő kóbor kutyák miatt. Ez érthető, ha valaki tapasztalatlan ilyen ügyben, vagy a kutyája még kicsi, vagy alapból egy kis termetű kutya, joggal fél.
Visszatérve a menhelyre. Említettem, hogy kevés hely van. Ide csak azokat tehetik akiknek van esélye gazdát találni. Akik aranyosak, nem vadak, barátságosak. 
Kóbor kutya viszont sokkal sokkal több van. Azok akik nem kerülnek be ebbe az elit csapatba azokkal nem tud mást tenni a város vezetése mint hogy kiiktatja. Azon már vitatkozhatunk hogy hogyan tegye. Méreggel, golyóval vagy egyébbel. A vége ugyan az. Ki lesznek végezve és valljuk be, nem tehetnek mást.
Az persze elítélendő, hogy sokat szenvedjenek is, hiszen nem ők akartak utcára kerülni.
A legnagyobb feladat és gond ott fog kezdődni, hogy az emberek tegyenek ezek után azért, hogy ne kerüljön többet ennyi kutya az utcára. Saját magunk miatt, gyerekeink miatt, kutyáink miatt akiket otthon tartunk, és azoknak az ebeknek az emléke miatt akiket miattunk kell kivégezni.
A város véghez vihetne egy programot, ahol a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt megtanítják, hogy hogyan kell bánni a kutyákkal, hogy többet ilyen ne forduljon elő.

2014. január 21., kedd

A kutya tanítása és tartása

A múltkori bejegyzésem arról szólt, hogyan válasszuk ki  megfelelő kutyát magunknak.
Sokáig, egészen mostanáig gondolkodtam azon, mivel is folytathatnám. Értelemszerűen most annak kéne jönnie, hogy a választásunk után, hogyan neveljük kutyusunkat.
Ezt is fogom tenni, de úgy, hogy a terhet leveszem a vállamról és egy videó csatornára teszem a KutyaDumára.
Remek videó sorozat, ami végig veszi az összes kutyatartáshoz szükséges tudnivalót. Az első részt linkelem. De mindenkinek ajánlom az összeset. :)


2014. január 17., péntek

Hogyan válasszunk kutyát?

Nos ahogy írtam, most nem egy kutyafajtát mutatok majd be, hanem sorra veszem azokat a tényezőket, hogy miként válasszunk kutyát. Ez fontos része annak, hogy boldog gazdák legyünk.
Hiszen ahogy láttuk a kutyák egyszerre hasonlóak és teljesen mások. Minden fajtának megvannak a saját tulajdonságai és igényei. Így mindegyikhez egy kicsit más mentalitású ember kell.
Nos akkor sorba néhány fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunkban mikor választunk.



Első: Ez lesz-e az első kutyánk?
Nos ez fontos kérdés. Ha nincs tapasztalatunk a kutyanevelésben akkor kedvencünk fölénk kerekedhet és az nekünk elég sok gondot okozhat.
Szóval fontos utánajárni, hogy mennyire tanulékony egy kutya, mennyire ajánlják kezdőknek.

Második: Van-e más háziállatunk?
Itt én főleg a macskákra koncentrálnék. Bár kutya és kutya között is lehet konfliktus, de az megoldható. Míg egy macskával kevésbé. A két faj azért nem szokott jól kijönni egymással, mert teljesen más jelekkel kommunikálnak. A legszembetűnőbb például a farok csóválása, ha egy kutya csóválja akkor boldog, ha egy macska akkor ideges és máris megvan egy konfliktus kettőjük között.
Szóval ezt is vegyük figyelembe, mikor utánajárunk, hogy melyik fajta, hogyan viszonyul más házi kedvencekhez.


Harmadik: Van-e a családunkban allergiás ember?
Figyeljünk oda családtagjainkra is. Általában azért az emberek szokták tudni, ha a családjukban van ilyen illető és leszoktak mondani a kutyatartásról. Ne tegyék. Vannak olyan fajták amik semmilyen allergén reakciót nem váltanak ki.

Negyedik: Vannak-e gyerekeink?
Ez is nagyon fontos, bár ezt szülőknek nem hiszem, hogy magyarázni kell. :) A gyerekekkel nem minden kutya bánik jól. Főleg a kicsi gyerekek a veszélyesek. Hiszen ők sem bánnak kesztyűs kézzel  az ebekkel. Meghúzzák a farkukat, fülüket, szőrüket és egy türelmetlen eb odakaphat.
Tehát itt azt is számba kell venni milyen idős a gyerekünk.
Vannak rettenetesen türelmes kutyák.


Ötödik: Mennyi időnk van?
Ez nagyon fontos. Minden kutyát sétáltatni kell, hogy egészséges szellemű legyen, de nem mindegy hogyan és mennyit. Vannak kutyák amik nagyon sokat mozognak és vannak akik megelégednek sokkal kevesebb és nyugisabb sétával.

Hatodik: Mennyi hely van az otthonunkban?
Ez nekünk nagyon fontos lesz, hiszen ha egy olyan kutyáról beszélünk aki sokat mozog a sétáltatáson kívül is, azaz nagy hely és mozgás igényű, és mi lakásba visszük, akkor mindent tönkre tesz. Nekünk meg az nem jó ugye?
A láncon tartás és ketrecbe zárás meg teljességgel elfogadhatatlan.


Ezek voltak a fajtákra jellemző dolgok. Ám mikor ezt eldöntöttük jönnek az újabb kérdések.

Kan vagy szuka?
A szukák nyíltabbak, nyugodtabbak. Ám számolni kell az évi két tüzeléssel. Míg a kanokkal picit meg kell küzdeni a domináns szerepért, a tüzelési időszaknál meg csak annyi, hogy picit szeretnek elkalandozni azaz elszökni. :D

Majd, hogy honnan szerezzük meg. Nem mindig az olcsó megoldás a jó. A drágábbak általában jobb helyről származnak és jobb ellátásban részesültek, és ez fontos lesz a későbbiekben.

Majd mikor ott állunk az alom fölött akkor is legyünk körültekintőek:
"Ahhoz, hogy a kutya a jövőben a legkevesebb problémával járjon, fontos hogy már az alomban megfigyeljük a viselkedését és ezt figyelembe véve válasszunk ebet. Figyeljük meg hogyan viselkedik az anyjával, a körülötte lévő kiskutyákkal, az emberekkel szemben. A dominancia már az anyaméhben megjelenik és a születéstől kezdve fokozatosan egyre nagyobb szerephez jut, így már 2 hónaposan határozott képet kaphatunk arról, hogy a kiskutya milyen beállítottságú lesz (alfa vagy inkább omega). Ne essünk abba a hibába, hogy feltétlen a legaktívabb, legerőszakosabb kiskutyát visszük haza az„Életrevaló!” felkiáltással, mert a jelleme – míg kölyökkorban aranyosnak tűnhet – felnőtt korában sok problémát okozhat. Sokan persze éppen az „életrevaló” ellentététől olvadnak el; „Olyan kis gyámoltalan!”. A jövőben azonban ez is sok gondot jelethet, hiszen egy abszolút omega beállítottságú kutya gyakran több bajjal jár, mint alfa társai. A választott kölyök legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, legyen magabiztos, érdeklődő, de mozdulatai sose legyenek erőszakosak. "
Forrás: http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=206&Itemid=108

Amire még figyeljünk oda az az, hogy 8 hetesnél, azaz 2 hónaposnál fiatalabb kutyát ne fogadjunk el. Ez alatt az idő alatt tanulják meg az alapvető szociális dolgaikat amiket csak a fajtársaiktól tanulhatnak meg. Pl.: hogy játék közben mennyire erősen haraphatnak.