2014. augusztus 25., hétfő

A kuvasz

A kuvasz az a magyar fajta, amit mindenki ismer mégsem az a sztár mint mondjuk a puli vagy a vizsla. Nem mintha ezzel baj lenne, hiszen a kuvaszt nem mindenki tudna helyesen tartani és nevelni.
A Kuvasz az egyik legősibb magyar fajta. Eleinkkel érkeztek a Kárpát-medencébe, és eredeti foglalkozásuk a pásztorkodás volt. Ám ez nem olyan mint a juhászkodás. A kuvasz nem is igazán a terelésben jeleskedett, hanem a nyáj őrzésében. Megküzdött tolvajokkal, medvékkel, farkasokkal, szóval bármivel ami a nyájat veszélyeztette.

Egy időben vadászatoknál is alkalmazták. Főleg nagytestű vadakra.
Egy másik jellegzetes magyar állatfajtának az európai sikerénél, a kuvasz is látott egy kis világot. :) Mikor Európába, főleg Németországba terelték a szürkemarhákat eladásra, akkor a hosszú úthoz kellett egy megbízható pásztor eb. Ez lett a kuvasz, a gazdák meg olykor nem csak a csordából de a kutyákból is eladtak párat. Így a kuvasz a hozzáhasonló európai fajtáknak is az egyik őse lett. :)

Mint az erdélyi kopó, a kuvasz is megszenvedte a húszadik század borzalmait. Trianonkor a legnagyobb és legjobb kuvasz állomány külföldre került. (milyen meglepő, hogy a szlovák pásztor kutya megszólalásik kuvasz... )
Két világháború közt így a mennyiségre gyúrtak rá Magyarországon. Ám a második világháború még nagyobb pusztítást végzett. Ekkorra a kuvasz többnyire porták őrzésével volt megbízva és ezt a feladatát haláláig elvégezte. Mikor az ellenséges seregek katonái portyázni kezdtek, a fegyverek első áldozatai a hősies kuvaszok voltak.


Az ötvenes években kezdték újratenyészteni a fajtát roppant nagy sikerrel. Szerencsére hozzáértő emberek hamar megmentették a fajtát és ma már nem veszélyeztetett fajta. Reméljük hamarosan minden magyar kutyafajtáról elmondhatjuk majd ezt.
A kuvasz nagytestű kutya, nagy mozgás igénnyel. Így lakásba semmiképpen nem ajánlom. Sokan agresszív fajtának tartják, pedig nem az. Na jó az idegenekkel az. :D
Ha megkötözve tartják, vagy nem kapja meg a törődést, esetleg folyamatosan bezárva, akkor persze tényleg eléggé vad kutya lesz. A nagy területigényéből nem adott lejebb. Egygazdás kutya, ám az az egy gazda legyen határozott és következetes. Kezdőknek nem ajánlanám a kuvaszt. Más állatokkal jól kijön és kiskorában könnyen idomítható. Idegenekkel viszont roppant bizalmatlan. Ha őrző-védő kutyát akar valaki, rögtön és elsősorban kuvaszt ajánlok. Sokkal megbízhatóbbnak tartom mint egyes divatos "harci" kutyákat. A feladatot meg úgyan olyan jól elvégzi.

Tehát, tapasztalt gazdinak javaslom, nagy udvarral, a család nem gond, jól kijön mindenkivel. Viszont ha vendéget várunk, tanuljuk meg kezelni a kutyánk bizalmatlanságát. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése