2014. június 1., vasárnap

Labrador Retriever

A labrador retrievert választottam, hogy most bemutassam. Ez a fajta sok hasonlóságot mutat a golden retrieverekkel. Nem csoda, a nevükből is látjuk, hogy rokonok. A feladatkörük is hasonló. Az aportírozás, bár először a labradort egy igen csak fúrcsa feladatra tenyésztették ki. Egész pontosan arra, hogy halászok segítségére legyen. Először én sem tudtam elképzelni, hogy ezt hogyan is csinálta, ezért utána kellett olvasnom. A fő feladata valami olyasmi volt, hogy a hálóból kipotyogó halakat gyorsan összekapkodta és a gazdájának vitte. Érdekes.

A fajta három színben fordulhat elő. Sőt igazából négy, de a negyediket nem nagyon szeretik elfogadni. Ez a négy szín sorban ez: fekete, világos sárga, barna, ezüst. Küllemre hasonlítanak a gondenekre, de azért van egy egyszerű módja amivel meg tudjuk különböztetni és ez a szőrük. A labradoroknak rövidebb és tömöttebb szőrük van.

Viszont azzal a képességgel, amit úgy nevezünk hogy puha száj, nem csak a golden hanem a labrador is bír. Továbbá a farkuk elég erőteljes. Ezt úgy értem, hogy az úszásnál azt használják kormánylapátként, akár egy vidra. Így ha lakásban tartjuk, akkor egy boldog labrador farok csóválás közben letakarítja a dohányzó asztalt. :D
A labradoroknak kell a mozgás. Sok sétálást igényel és akkor a legboldogabb ha úszhat is egy kicsit. Viszont ők az a fajta akik kivárják a sorukat. Hétköznap ha nem sétáltatjuk őket, de hétvégén kapnak egy szép nagy kárpótlást, egy nagy túra kereteiben, akkor nem hőbörögnek. Ha viszont nem, akkor az elhanyagolt unatkozó kutya az elhanyagolt unatkozó kutya és ezzel számolnunk kell.


A gyerekekkel jól kijön. Elviselik a fül, farok, mancs huzigálását stb. Házőrzőnek viszont nem túl jó, hiszen arra tenyésztették őket, hogy álkapcsukat ne szorításra és egyéb agresszívabb feladat végzésére használják, hanem dolgok "leszállítására" sértetlenül. Viszont nagyon sok más munkára alkalmassá váltak. Ők az egyik leggyakoribb fajta akik remekül beváltak a kereső mentő kutyák és a vakvezető kutyák között.
Tehát hétköznap elfoglalt, ám szabadidejükben szívesen mozgó embereknek ajánlom. Akár sok gyerekes családba is.

Ami még fontos, hogy nem kell sokat vesződni a tanítással. A legtöbb labrador könnyen tanítható.

Egy gyors áttekintés után az áráról annyit tudok mondani, hogy 25 és 100 ezer forint között elég sokféle árban kaphatók. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése