2014. augusztus 31., vasárnap

Dalmata

A dalmata származását illetően meglepő dolgokat lehet olvasni. Igazából ahol én néztem igazi zűrzavar uralkodott. Egyszerre írják, hogy ősi horvát fajta, meg hogy ősi egyiptomi, de ezek mellett azt is hogy indiai és görög, majd végül azt, hogy a jelenlegi dalmatát Angliában tenyésztették. Gondolom horvát mert a neve a Dalmát-szigetekre utal, egyiptomi, indiai, görög régészeti leletek miatt és angol, mert a ma ismert dalmata fajta jellemzőit angliában írták le először. :D A kedvencem egyébként az volt ahol azt írták ősi Jugoszláv fajta. Ez azért vicces mert jugoszlávia a húszadik század második felében létezett pár évtizedig. :D

Valószínüleg egykoron háborúkban volt valamilyen szerepe. Legalábbis van ilyen állítás is. Ám ami biztos, hogy idővel a dalmata a tűzoltóság kutyája lett. A tűzoltó kocsi előtt szaladt és kergette szét a tömeget. Ez meglehetősen hasznos feladat. Idővel persze már nemt udták tartani a tempót a tűzoltó autókkal. :) De a megmaradtak a tűzoltóságnál jelképként. 

Régi munkakörükhöz híven a fajtának nagy mozgás igénye van. Lakásban nem igazán tartható. Sőt, egyáltalán nem.
A felelőtlen tenyésztés miatt, egyes példányok agresszívebbek lehetnek mint társaik. Ezt úgy tudjuk kikerülni ha tapasztalt tenyésztőtől kapjuk a kutyát, minőséges alomból. Ha így teszünk nem lesz ilyen gondunk.
Azonban a nevelésére oda kell figyelni. Már egésze kiskorától idomítanunk kell, mert hajlamos önfejűségre, makacsságra. Amivel nem is lenne nagy baj, ám e mellé még kissé érzékenyek is. Ha kicsit dúrvábban lépünk fel megjegyzik. :D


Gyerekekkel és más állatokkal jól kijön.
Ám nem egészen olyan mint a híres mesében a 101 kiskutyában. Sokkal élénkebb, szaladgálósabb. Nem egy öleb, és nem is olyan szelid viselkedésű. Ez a kutya egy komoly kutya.
A foltjaik születésükkor még nincsenek meg, csak később jelennek meg. Először tehát teljesen fehérek. A pöttyök száma is teljesen változó. Akár az is előfordulhat, hogy csak egy-két pöty van rajta, de az is, hogy már szinte teljesen fekete.
Sportos embereknek ajánlom, akik sokat szeretnek mozogni. Ám egyben türelmes embereknek is. :)
Házőrzésnél inkább csaj jelezi a veszélyt, nem feltétlenül avatkozik közbe.
Amire oda kell figyelni, hogy nagyon gyakori náluk az hogy süketen születnek.

Az árukról pontos számot nem írok. A fentebb írt okból inkább mindig a drágábbat vegyük. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése