2014. október 17., péntek

Pomsky és más új arcok

Mielőtt írnék, az igen szoros szavazás győzteséről a Tacskóról, szeretnék írni egy másik témában.
Egyre gyakrabban tűnik fel a neten, hogy egyesek a mini huskyról beszélnek, vagy hogy ez a kutya cukiság ingerüket robbantotta szét stb.
Az úgynevezett mini husky becsületes neve a pomsky. Sokan azt hihetik, hogy ez rég létező fajkutya. De ez egyáltalán nem igaz. A pomsky egy kialakulóban lévő fajta. Tudtommal sehol nem ismerték még el fajkutyának. Így keverék kutyaként vannak számon tartva.
Ezzel nincs is gond. A pomskyt keresők és imádók viszont jó ha tudják, ez a fajta még nem létező. Még nincs meg a stabil génállományuk. Pontos leírást sem találtam, hogy keresztezett fajtáktól mit örököltek (szibériai husky + pomerániai törpespicc).

Ez egy hosszabb folyamat, aminek nincsenek még a  végén.
Alapjáraton nem is ellenzem az ilyen keresztezéseket, vagy új fajok tenyésztését, hiszen minden eddigi fajta így jött létre. Ám térjünk rá egy kényesebb részre. A pomskyval kapcsolatban az a problémám, hogy a két fajta méretben igen csak különbözik. Gondolom az aki kitalálta legalább volt olyan jóindulatú és nem egy törpespiccel hozatta világra a jó eséllyel nála nagyobbra növő kölyköket... Viszont ha volt is ilyen előretekintő, és volt is olyan keresztezett példány aki nem nőtt nagyobbra, mi a garancia arra, hogy a következő generációnál nem jelentkezik ez a probléma?
Ám meg kell jegyeznek, erről igazi tapasztalatom nincs, de úgy érzem a felvetésem jogos.
Maradok a nagy álomnál a német juhász - husky keveréknél. :)

1 megjegyzés:

  1. Bocsi de hol lehetne venni,beszerezni egy pomsky-t. Tudom hogy nem számítanak fajtisztának de ha szeretnék egyet beszerezni akor holtudnék egy ijen cukiságot szerezni? Előre is köszi :D !

    VálaszTörlés