2014. június 5., csütörtök

Amerikai staffordshire terrier

Facebookon kértek infót erről a fajtáról. Ennek eleget is téve most a staffordshire lesz a téma.
Első probléma ezzel a kutyával az az, hogy könnyen össze lehet keverni az amerikai pitbullal. A két kutya rokonságban áll, és küllemre sok esetben nagyon hasonlóak. A dolgot az is nehezíti, hogy sok helyen, azaz államban a pitbull tiltott kutya volt vagy most is az. Így sok pitbull kölyköt a gazdáik staffordshirként adják el. Most egy közösségi oldalról idézek egy kommentelótől aki egy ötletes hasonlattal különböztette meg a két fajtát:  "pitbull egy Lada Niva, ami elmegy bármilyen terepen, a stafford meg egy elegáns BMW X5, ami még hasonlít a terepjárókra, de ritkán fordul elő, hogy a gazdája sárba vinné."

A pitbulloknál gyakoriak a külsőségek sokszínűsége. Vannak alacsonyak, magasabbak, vaskosak és vékonyabbak. A lényeg náluk a hasznosság, hogy megfeleljenek a célnak. A staffordshire kitenyésztésénél, legalábbis amikor amerikába került, az volt a cél, hogy egy egységes fajtát hozzanak létre a külsőségek szempontjából is.

A staffok angliából származnak. Ott abban a feladatkörben mozogtak mint a régebben bemutatott angol bulldog. A történetük egészen addig azonos, hogy betiltották a kutya-bika vidalt angliában. Ezután a történetük tövábra is közös, ám van egy nagy különbbség. A kutyavidalokban a bulldognak a széles alacsony testalkata volt a lényeg, viszont a staffok ebbe nem estek bele és még is kicsit lassúak voltak, így nem voltak valami eredményesek. Ezért keresztezték őket ekkortájt terrier fajtákkál, hogy megszerezhesség a terriek fürgeségét és leleményét. Így lett végül a staff is a vidalok sztárja. 

Később amerikába vitték, ahol a nagyobb kikötő városokban persze megmaradt az a faladat kör neki, ami nem túl barátságos. Viszont máshol munkakutyaként keztek velük bánni, ami mégjobban előhozta a terrier vonásokat. Itt lett igazán staffordshire a staffordshire, ekkot már kibontakozhatott a terrierektől örökölt leleményesség és család barát jelleme, mindamellett, hogy remek munka kutya és őrzővédő lett.
A pittbull csak később alakult ki és ők jellemben különböznek is. Egy pittbull mellett például nem nagyon lehet tartani más fajta állatokat és bár a staffokra is oda kell figyelni, a pitbullokba kétszer annyi energiát kell 

belefektetni, hogy ne legyenek olyan agresszívak.

A staffordshire szocializációjánál arra kell az egyik legnagyobb hangsújt fektetni, hogy más kutyákkal ne legyen annyira fölényeskedők. Szeretik állandóan bizonyítani, hogy ők a falkavezérek. Tehát már egész fiatalon ki kell vinnünk más kutyák közzé, meg kell nekik tanítanunk, hogy nem kell mindig agresszívan neki esni más kutyáknak. Egyébként ezek a kanoknál a legjellemzőbbek.
A családdal odaadó és barátságos. Nincs vele semmilyen különösebb probléma ha törődünk vele.
Kezdő kutyásoknak nem ajánlanám. A sétáltatást szerintem nagyon is igényel, főleg a szocializációja miatt. Bár otthon a sok kóboreb miatt biztosan izgalmas lehet vele egy sétálás. :D

Az árát én 30 és 70 ezer között láttam. Azt hiszem annél a fajtánál sokkal inkább igaz, hogy szerencsésebb a drágábbat választani, mert ugye könnyen összekeverhető a pitbullokkal,  és az is megeshet, hogy becsapnak és egy pitbull keveréket adnak nekünk.
Otthon én még nem láttam Staffokat, pitbullt már igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése