2016. április 3., vasárnap

A mopsz

Hát a mopszok igen csak fura szerzetek a kutyák világában. De kifejezetten pozitív kis szőrmókok. :)
Ezek a kis bohócok Kínából származnak és ők az egyik legősibb ismert fajta. Már jóval a kereszténység megszületése előtt léteztek. Bár leírások és képek alapján akkoriban még jóval nagyobbak voltak.
Feladatuk ugyan az volt mint ma. Szórakoztatni az embert, és ez jól is megy nekik. :)

Megjelenése eltéveszthetetlen, kicsi test, nyomott ráncos pofa, kidülledő szemek. A kínaiak úgy gondolják/gondolták, hogy a homlokán lévő ráncok a kínai írásjelben azt jelenti herceg.
Ám az egyedi megjelenésnek ára van. Nagy melegben nehezen kapnak levegőt így nyáron oda kell rájuk figyelni. Plusz mikor alszanak horkolnak. Ami viszont engem is meglepett ha nagyon megszorítják a nyakát kiugorhat a szemük. o.O    igen... húúúhh... xD

Szóval aki mopszot akar nehogy szorosra húzza a nyakörvet, mert nem lesz jó vége. :D
A mopszok életük első két évében hiperaktívak, nem árt hamar elkezdeni a nevelésüket. De amúgy nem nehéz tanítani őket. Kifejezetten nem jól viseli ha azt érzi, hogy haragszik rá a gazdája, ráadásul imád enni így a jutalom falatkákkal csodálatos mód lehet motiválni. :D Azért vigyázzunk ezzel, könnyen elhíznak.
Nagyon alkalmazkodó fajta aki sokféle életstílushoz hozzá tud szokni. Sétáltatásban is elég neki az átlagos mennyiség vagy akár az annál kicsit kevesebb.

Nagyon keveset ugat, az egész családdal jól kijön, és más háziállatokkal is nagyon jól kijön. Igazából ők tényleg nagyon kis kedves lények.
A ráncait néha ki kell tisztítani, mert ritkán jut be a levegő, ahogy a tömött kis füleit is érdemes tisztítani, mert zártak és ezért begyulladhatnak. A körmeit is röviden kell tartani.
Aki szukát akar és esetleg kicsiket majd tőle, az jó ha tudja születésükkor elég gyakran kell császármetszést végezni.
A mopsz igazából bárkinek jó, igazi kis bohóc aki remekül kijön mindenkivel, könnyen tanítható kutyus.
Elég népszerű kutyák, aki ilyet szeretne biztos talál. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése