2016. április 10., vasárnap

Sétáltatás

Minden fajtánál említem a mozgásigény mértékét, ezzel együtt sokat emlegetve a sétáltatás fontosságát. Mert bizony mai napig vannak olyanok akik nem tesznek eleget ennek a nagyon fontos tényezőnek. De eddig még nem írtam a mikéntjéről, és hatásairól. 
Sok kutya neveletlensége abból adódik, hogy nincs levezetve az energiája. Nem érik ingerek, nem történik vele semmi, egyszerűen unatkozik. Egy kutyának nem mondhatjuk, hogy üljön le könyvet olvasni, vagy netezni...

Ezen nem változtat az sem, ha az udvaron él, akkor sem ha nagy az az udvar. Azt is ismeri majd egy idő után, ismerni fogja a szagokat tereptárgyakat stb. Nem nyújt majd újdonságot. 
Nagyobb városokban léteznek kutyafuttatók. Amik nem rosszak, de önmagukban nem elegendők. Ezek általában egy zárt térben vannak, és mindig ugyan azokkal találkozik. Persze meg van a hasznuk és jó dolog, de önmagukban nem elegendők. 
A legigazibb megoldás a parkok. Persze ez nagyvárosokra értendő elsősorban. Vidéken, egy faluban esetleg nálunk Beregszászban a település melletti erdők-mezők talán még jobbak is mint a parkok. Sőt, biztosan. :)
De miért is fontos a szabad ég alatt zöld övezetbe vinni kutyánkat? Mert ott változatos a terep, és gyakrabban kerül szembe új arcokkal. Ráadásul a kutyák egy másik kutyára reagálhatnak támadólag, vagy menekülhetnek elkerülnek vagy megadják magukat. Egy tág, bekerítetlen helyen nagyobb eséllyel választják az elkerülést vagy a megadást. 
A városi kutyák mozgásideje sokszor igen kicsi. Van amelyiknek nem jut egy óra sem. Ez a gazdától függ, hogy mennyi ideje van, ezért is írom le minden fajtánál a mozgásigényt, ha nem tudunk egy nagy mozgásigényű kutyát kiszolgálni ezzel akkor ne tartsunk olyat. Ez elég egyszerű.
De ha van mondjuk ráfordítható 1-2 óránk, akkor sem mindegy hogyan történik ez. Azt már tisztáztuk hol érdemes. Ám végig legyen pórázon? Nem. Azaz nem feltétlen. Nyilván olyan kutyát ne engedjünk el a pórázról aki felett nincs teljes kontrollunk és az sem mindegy hol. Ha lehet zsúfolt helyen, forgalmas utcán se tegyük. Bár bevallom Beregszászban én ezt megszegem, de rám a kutyám ilyen helyzetben is hallgat, ha nem tenné nem vezetném így. Plusz nálam a póráz nélküli vezetésnek is két fajtája van. Van mikor nélküle is a lábamnál kell jöjjön, csak engem figyelve, és van mikor kiérünk a városból szabadon mozoghat. Ami szintén nagyon fontos.


 A kutyák egyik alap viselkedés formája a kutató és felderítő viselkedés.  Ennek során a bóklászásuk, gyalogolásuk sebessége eleve 1-2 km/h-val nagyobb, mint az emberé; útközben megállnak, szaglásznak, oldalirányba térnek ki, előreszaladnak, jelölnek, hemperegnek, kvázi mozgásuk nem egyezik meg az ember lehetőleg folyamatosan egy tempóban történő és egy irányba tartó sétamozgásával, melynek során a legkisebb energiafogyasztással igyekszik megtenni két hely között a legrövidebb utat. Városban erre remek lehetőséget nyújtanak a parkok. A futtatókban erre viszont nyilván nincs lehetőség. 

Egy tökéletes sétáltatás úgy történik, hogy van egy része amikor fegyelmezetten pórázon mellettünk jön a kutya és van egy része amikor szabadon lehet. 
Hogy a kutyánk, hogyan viselkedik, milyen a közérzete stb, az rajtunk, gazdáikon múlik. A sétáltatás elengedhetetlen ha kutyákról van szó. Nagy mértékben befolyásolja a jellemüket. Az unalom veszélyes lehet: kimozgatatlansághoz, levezetetlen fizikai és pszichikai energiákhoz vezethet, ami agressziót, depressziót, kényszercselekvést eredményezhet náluk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése