2015. december 29., kedd

Csehszlovák farkaskutya

Nagy nehezen megszületett a döntés és a csehszlovák farkaskutya lett a befutó.
Az Avesta, a szent szövegek gyűjteménye szerint Zarathustra ezt mondta: "Aki a kutyát farkassal párosítja, az vétkez a kutya ellen." Nos végül még is megszületett ez a fajta, bár az biztos, hogy a profi hozzáállás és tudomány sokat segített rajtuk. 


Fiatal fajtáról van szó. Mindössze csak a 80-as években lettek elismerve létező fajtaként. A farkast és a németjuhászt keresztezték. A cél egy remek kutya a seregnek és a rendőrségnek. Csehszlovákia ugyan már nincs, de ezek a kutyák megmaradtak. A patronáló országuk meg Szlovákia lett.
Régen is próbálkoztak a farkast ismét bevonni a egy-egy kutya tenyésztésénél, de ezek többnyire nem voltak sikeresek. Az hogy a csehszlovák farkaskutya létezhet, az én elméletem szerint az kellett, hogy akkor próbálkoztak meg ezzel mikor már a kutyatenyésztők nagyon sok tudással és tapasztalattal rendelkeztek. Éljen a huszadik század.


A fajta küllemre roppant mód hasonlít a farkasra. Ám jellemben már nem annyira. Játékosságát megőrzi idősebb korára is. A gyerekekkel jól kijön. Azért arra oda kell figyelni, hogy a szocializációját időben el kell kezdeni. Ha erre kellő energiát fordítunk nem lesz gondja más kutyákkal vagy háziállatokkal. Sőt, az erős falkaösztöne miatt akár szerencsés is lehet mellé egy társ. A kanok azért hajlamosak fölényeskedni más kanok felett.
Egy gazdás kutyák, akik nem valók tapasztalatlan gazdának. Ugyan jól tanítható, szülőhazájában a hivatalos szervek alkalmazzák is, nem egyszerű legyőzni a függetlenség vágyukat.


Erős a vadászösztöne is, így egyesek vadászkutyaként is alkalmazzák. Ám azért ezzel óvatosan, akár ilyen alkalmazásnál, akár csak egy séta esetén a szabadban figyeljünk oda kicsit jobban. Külleme miatt esetlegesen farkasnak nézhetik, ezért akár valaki puskavégre is kaphatja őket...
Mozgásigénye nem csekély. Hosszas sétákat igényel amibe nem rossz ötlet némi futást is beiktatni.
Az idegenekkel szemben kissé bizalmatlan.
A farkas vérvonal miatt itt kifejezetten ajánlom, hogy jó nevű tenyésztőtől fogadjuk kiskutyát.
Az áráról nem sokat tudok sajnos, de gondolom 100 ezernél kezdődik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése