2015. november 30., hétfő

Magyar kutya fajta 9+1, avagy a rejtélyes újfiú

Gondoltam összehozok egy kis külön kiadást egy igen rejtélyes fajtáról. Ez a fajta a legfiatalabb magyar kutya fajta. Egész pontosan csak a hetvenes években kezdték el tenyészteni és a Nemzetközi Kinológiai Szövetség mai napig nem ismerte el önálló fajtának.
Éppen ezért a hivatalos felsorolásokban nem 10 hanem csupán 9 magyar fajtát szoktunk emlegetni. No de. Mikor csak úgy egymásközt vagyunk a sinka rögtön létezővé válik. Hogy miért? Mert a magyar pásztorok nem is szeretnék, hogy elismerjék a fajtát. Elsőre nem értjük miért, de van rá magyarázatuk.

Attól tartanak, ha hivatalosan elismertté válna a sinka akkor a küllem válik a tenyésztésnél elsődlegessé és nem a belső tulajdonságok, amik tökéletes munka kutyává teszik. És bizony annak a 2000 Magyarországon élő sinkának a kilencven százaléka a pásztorok kezén van és ők is irányitják a roppant szigorú tenyésztést is.

A kutya először a Hortobágyon jelent meg, a neve annyit tesz, hogy sima. Ez a szőrére utal. A tenyésztésébe bevontak német juhászt, mudit, boxert és bull típusú terriereket. A küllem nem hogy másodlagos volt, de nem is érdekelt senkit. :D Az egyetlen lényeges pont az volt, hogy kapjanak egy fáradhatatlan terelő kutyát. Megkapták. :)

A sinka hiperaktív. Munkára született, nagy terek berohangálására. Ha valaki netán ilyen kutyát akar az törődjön vele naaaaaaaaaaaaaaagyon sokat, mert ennek a kutyának nem hogy egy lakás de még egy nagy udvar sem elég. Ha nem foglalkozunk vele, vagy csak annyit mint egy vizslával (pedig még nekik is elég sok mozgás kell) akkor hiába tartjuk nagy udvaron vagy kertben, ás vagy 17 gödröt, lyukat, elrág féltucat akármit és így tovább. :D

E mellett klasszikus egygazdás kutya.

Megértem a pásztorokat, hogy nem szeretnék, hogy kicsússzon a kezeik közül a fajta, de azért nem árt tudni róla. És az a gyanúm, hogy előbb vagy utóbb úgy is el el lesz ismerve. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése