2015. november 30., hétfő

A komondor

Egy olyan magyar fajta a komondor ami kifejezetten híres. Nem véletlen hiszen a pulihoz hasonlóan kifejezetten egyedi. Mikor életemben először láttam, azt gondoltam olyan mint egy kuvaszba oltott puli. :D
A fajtát őseink hozták magukkal, de vannak olyan feltételezések, hogy később a betelepült kunok hozták. Ki tudja, lehet mind a kettő igaz.

A komondor megjelenése ahogy írtam egyedi. Nagytestű és a puliéhoz hasonló nemezes bundát visel. Feladatköre annak idején ugyan az volt mint a kuvasznak. A nyáj őrzése. A legősibb fajtáink feladata nem véletlen kötődik a pásztorkodáshoz. Elképzelem ahogy egy puli gondoskodik a terelésről, a komondor meg a biztonságról. Lemásolhatatlan látvány. (ugyan ez igaz a mudival, pumival és kuvasszal is, mindenféle kombinációban :) )
A komondor bundáját nem kell fésülni, kefélni. Hiszen akkor nem tudna nemezesedni. A jellegzetes szőrzet életük első két évében nő meg és akár 8-9 kilót is nyomhat. Van aki lenyírja.
Ápolásuknál a két legfontosabb: szálak szétválasztása, hogy ne csomósodjon és a viszonylag gyakori fürdetés. Ezek elég időigényesek tudnak lenni.

Egyébként minden fajta időjárást elviselnek. Igazán jól a szabadban érzik magukat, akár nyáron akár télen.
Őrzővédő feladatra külön nevelni teljesen fölösleges, mert a vérükben van. Védelmezik a területet, a portát és a családtagokat minden körülmények között. Hangját viszont ritkán hallatja.
Nem függ a gazdájától. Nem bújik oda minden áron. Mindenféle faladatra nem is lehet megtanítani. Amit nem tart értelmes parancsnak azt egyszerűen nem hajlandó elvégezni. Ezen feldühödni és kiabálni vele meg egyenes út a kudarchoz, mert ezzel csak elveszítjük a tiszteletét.
Első kutyásoknak nem túl jó választás hiszen makacsa és önálló, e-mellé meg nem is éppen kicsi.
Gyerekekkel jól kijön De az igazán kicsikkel nem biztos. Nem igazán szereti ha váratlanul meghúzzák valamelyik tincsét vagy fülét stb.

Lakásba nem igazán mondanám megfelelő társnak. Sőt, kifejezetten vidéki életre való.
Egy jól nevelt komondor minden más háziállattal jól kijön.

Magyarországon nyilván elég ismert, így nem hiszem, hogy gondot okozna egyet befogadni, ha ilyen kutyát szeretnénk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése