2015. november 11., szerda

A berni pásztorkutya

Mostani győztesünk a berni pásztorkutya. A fajta Svájcból származik, ha esetleg nem jött volna rá valaki a berni szó láttán. :D
Van olyan elmélet ami szerint kétezer éves a fajta, egész pontosan a rómaiak révén. De ez csak elmélet. A valóságban 1904-től jegyzik a fajtát.


A fajta küllemét tekintve pont olyan színei vannak mint a legtöbb svájci fajtának, fekete, fehér és rozsda. Viszont a berninek van csak hosszú szőre. Nem sokkal nagyobb mint egy labrador, de jóval nehezebb náluk. Ez az izomzatának köszönhető. A berni pásztorkutya ugyanis igavonó ebként volt alkalmazva. A legnagyobb súly amit elhúzott egy berni az 1100 kg volt. :O
Tehát ezek a kutyák szeretik a munkát. De túl hamar ne fogjuk be ilyen munkára, főleg ne szakszerűtlen felszereléssel.

Roppant barátságos ebek, akik mély hangjukat ritkán engedik szabadjukra. Érdekli mi zajlik körülötte és olyan mértékben meg is figyeli, hogy gazdája hangulatát, érzéseit is képes észlelni, és aszerint is viselkedik vele. Engedelmesek és jó gazda mellett kifejezetten sok mindent megtanulhat.
A gyerekekkel nagyon jól viselkedik. Igazi játszótárs. Nem egygazdás kutya, és mindig az események központjában van.
Pásztorkutya révén a gazdáját és a birtokot megvédi, erre külön tanítani nem szükséges.
Más háziállatokkal is remekül megfér, mert a vadászösztön nem maradt meg bennük. Bár más kutyákkal kicsit hatalmaskodóak tudnak lenni.
Szóval igaz családi kutyák.

A berni pásztorkutyákban van energia bőven. Ezért lakásban nem igazán alkalmas. Már azért sem mert bundája erősen vedlik. Amellett hogy tanitgatjuk és sétáltatjuk az is jót tesz neki ha igazán része a családnak. A kirándulásokra elvisszük esetleg a nyaralásra. Ők tényleg a családjuknak tekintik a gazdáikat.
Sajnos nem élnek túl sokáig, átlagosan csupán 8 évet :(
A nagytestű kutyákhoz hűen ők is sok betegséget tudnak örökölni vagy elkapni. Így kifejezetten szerencsés ha tenyésztőtől vesszük kutyánkat, akkor is ha így drágább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése