2015. október 5., hétfő

Ausztál Kelpie a Vörös Kutya

A harmadik kutya amit választottam az egy elég ismeretlen fajta nem csak hazánkban hanem úgy az egész kontinensen. Pedig Ausztráliában olyan megbecsülés veszi körbe mint az előző Akitákat Japánban.
Ugyanis a hetvenes évek végén egy kóbor keplie egy bányász telepen tűnt fel. A telepen csupa idegenek voltak. Emberek messzi vidékekről és magányosak voltak, honvágyuk volt. Elmondások szerint a kutya, akit csak egyszerűen Vörös Kutyának neveztek el, segített nekik egy közösséggé kovácsolódni. Az országos legenda viszont nem ekkor indult el. Vörös Kutya ugyanis végül talált magának egy gazdát. Minden nagyon jól is ment, de a férfi egyszer nem jött haza. Autóbalesetben meghalt. Vörös Kutya először csak várta, majd azt megunta és elindult megkeresni. 4 évig járta az országot, átkelt a sivatagon, és Nyugat-Ausztráliából elért egészen Észak-Ausztráliáig. Négy év hosszú keresgélés után hazatért és utolsó éveiben volt gazdája menyasszonya gondoskodott róla. Mikor kimúlt, gazdája sírjánál leltek rá.

A történtről film is készült. Érdemes megnézni.
A kelpiek nem túl nagy testű kutyák. De irdatlan nagy a munkabírásuk. Sőt, megkövetelik a munkát, konkrétan munkamániások. Úgy hogy városi környezetbe egyáltalán nem valók. Még akkor sem ha kutyás sportot űzünk velük.
Szinük sokféle lehet, vörös, fekete, barna. Bőrük feszes, testalkatuk izmos.
Származását tekintve nyilvánvaló, hogy Ausztráliában tenyésztették ki őket. Vérvonalukban van skót juhász és dingó is.

A kelpie szó az ősi skót nyelven Vizi szellemet jelent. A fajtát egy Kelpie nevű szukáról kapta, aki megnyerte az első hivatalos Ausztrál terelő versenyt.
Hatalmas teherbírásuk és munkamániájuk mellett azonban nagyon könnyen taníthatók, imádják ha a gazdájuk kedvében járhatnak. Főleg ha azt valamilyen feladat elvégzésével tehetik.
Nagyon barátságos kutya. A család minden tagjával jól kijön. Más kutyákkal gond nélkül együtt tartható.


Házőrzésre nem igazán jó. Maximum jelző kutyának, annak teljesen megfelel.
A kelpie roppant barátságos, értelmes és könnyen tanítható kutya, ám csillapíthatatlan mozgásigénye és munkaszomja miatt nem való mindenkinek. Aki ilyen kutyát akar szakítson rá időt, vagy minimum legyen sportosak a mindennapjai.

Ahogy az lején írtam kelpieket nem igazán lehet találni az országban. Olvastam már, hogy olykor előfordulnak, de nem tudok egyetlen biztos tenyészetről sem, így az árukról sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése