2015. október 20., kedd

A Dobermann

A dobermannt 150 évvel ezelőtt tenyésztette ki Friedrich Louis Dobermann. Láthatjuk, tenyésztőjük nevét viselik. 
Dobermann-úr adó szedő volt Németországban, és hát az adószedőszedőket alapból nem szeretjük. :D De ő ráadásul elég gyakran veszélyes környékeken kellett, hogy dolgozzon. És hát amellett, hogy nem szerették még sok pénz is volt nála. 
Így kiötölte, hogy kitenyészt egy kutyát ami majd megvédi, akár a puszta jelenlétével is elijeszti a rosszakarókat. 

Ezt úgy tudta megoldani, hogy ő volt a környék sintére is. :D

Tehát ha a dobermannról beszélünk akkor tényleg egy olyan fajtáról beszélünk aki kifejezetten az őrző-védő feladatokra szakosodott. Ezért előzheti meg az erre alkalmas kutyák egész sorát. Jobbnak tartják ebben a feladatban, egyébként szintén kimagasló teljesítményt nyújtó, német juhásznál és a rottweilertől is. 
Hamar elterjedt ez a fajta és gyorsan talált egyéb munkákat is például a rendőrségnél. 
A filmes világban is egy gonosz gazdag palinak tuti dobermannok őrzik a kertjét. :D 
Szinében lehet fekete, acélkék és világos barna. Fülüket és farkukat általában csonkolják. Eredetileg elég hosszú farokkal és lógó füllel születnek. Testfelépítése igen csak atletikus. Testzsír tömege nagyon alacsony, így elégszálkás. :D Ám emiatt nem nagyon bírja a hideget. 

Nagy mozgásigényű kutya amit bármilyen sportba be lehet vonni amibe kutyát be lehet vonni. :)

Egyáltalán nem való bárkinek. Ha nem következetes a gazda, nem ismeri a fajtajellegeket, akkor a kutya félénkké vagy agresszívvá válhat. Azaz, ismét ott vagyunk, hogy a kutya rossz hírét a felelőtlen gazda okozza. 
Első kutyásnak egyáltalán nem ajánlom. Viszont ha tudjuk mit akarunk, rendelkezünk tapasztalattal bátran belevághatunk. A dobermannok büszke fajták, nem szeretik a testi fenyítést, azzal csak megsértjük és elveszítjük bizalmát. Határozottnak ám nyugodtnak kell maradnunk. 
Ez a fajta nagyon gyorsan tanul. Nem okoz gondot az okítása. Ám a komolyabb dolgokat inkább "felnőtt" korukban kell elkezdeni tanítani. Szükségük van némi érettséghez hozzá, de addig is lesz dolgunk, mert a megfelelő szocializálást viszont minél hamarabb el kell kezdeni. 

Egy jól nevelt dobermann elvan a gyerekekkel, ám kicsi gyerekkel ne hagyjuk egyedül. Lehet nem akarja bántani, de játék közben is megeshet, hogy erejét és energiáját nem megfelelően használja. 

Egyébként remek kutyák. :)Ha valaki késznek érzi magát rá, és szeretne egyet, nem féltem attól, hogy nem talál. A dobermannok nem ritkák vidékünkön. Ám azt mindenképpen megjegyezném, hogy rengeteg betegségre hajlamosak, így jobb ha igazi tenyésztőtől vesszük, ahol figyelnek az ilyesmire, és jó vérvonala lesz. Akkor is érdemes ezt meglépni ha így drágább lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése