2015. október 3., szombat

A szamojéd

Mai első kutya amit bemutatok a szamojéd. Már régóta terveztem írni róluk. Szimpatikus kis kutyusok.

Származásukat tekintve a Szibériai Husky tőszomszédai. Sőt lakótársak. :D




Feladatuk is igazából ugyan az volt, csak a szamojédek az öltözködésben is nagy hasznot adtak. Nem kell megijedni nem ölték őket halomra a bundájukért. Nem volt rá szükség, hiszen egy vedlés alkalmával ezek a kutyák több kilónyi bundától szabadulnak meg és azt az őslakosok nem pazarolták el.

Bár a huskykkal közös őshazájuk van és feladatkörük is többé-kevésbé megegyezik a szamojédek nem olyan bolondos kalandorok mint a huskyk. Persze északi kutyák lévén ők is kissé önfejűek és tudnak nagyon makacskodni, de valamivel könnyebben kezelhetők és taníthatók. Azt is mondhatnám, hogy egy husky vagy malamut tartása előtt egy szamojéd remek tapasztalat szerzési lehetőség. :)
A szamojédek egyébként is elragadó figurák. A szájuk sarka felfelé ível így olyan mintha mindig mosolyognának. :) Szokták is mosolygó kutyának nevezni.

Régebben a tudatos tenyésztésük legelején, még voltak fekete és barna színűek is. Mára a fehér csak az igazán elfogadott, de előfordulnak világosbarna és krémszínűben is.
Kifejezetten jámbor jószágok remekül elvannak gyerekekkel is. Ám ebből adódóan házőrzést tőlük ne várjunk. Maximum jelző kutyának jók. Ám azt jellegzetesen teszik. Az ugatásuk gyakran átcsap fura dalolászásba és ez a mosolygós képükkel még inkább derűs jelenséggé teszi őket. :)

Mozgás igényük viszont nekik is van. Sőt szánhúzóként picit több is mint más fajtáknak. Ám ha ezt megoldjuk, és a rengeteg szőr nm zavar lakásban is tartható. Kutyás sportokat is érdemes velük űzni, akár hobbi szinten is.
Természetesen udvaron is tartható. :) Ám mint a huskyknál náluk is külön meg kell tanítani hogy nem feltétlen kell minden kiásni és minden növényt megrágni. :D

A huskynál nem említettem azt hogy nagyon meleg térségben nem ajánlott tartani, mert tudtommal az ő esetükben ez odafigyeléssel kiküszöbölhető. Ám a szamojédeknél ez picit fokozottabb. Nem mondom, hogy tilos tartani, de figyeljünk rájuk nyáron.
Minden esetre egy viszonylag könnyen tanítható jámbor családi eb. Vidám megjelenésével kifejezetten ajánlani tudom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése