2016. december 28., szerda

Dán/német dog

Hosszas keresgélés után, és olvasgatás után, már a múltban rá kellett jönnöm, a dán és néme dog, gyakorlatilag ugyan az. Ha igény van rá, a későbbiekben keresgélek tovább, hogy miért is van ez így.
De be kell valljak valamit. Eleinte csak kötelességből raktam be ezt a fajtát a szavazásba, mert még is csak a legmagasabb fajtáról van szó, néha-néha ott kell lennie. Ám egy idő után, ahogy olvasgattam, egyre szimpatikusabb lett. Nem azt állítom, hogy lesz egyszer egy dogom, de megszerettem a fajtát. Így örülök is, hogy megszavaztátok.


Ahogy említettem a német vagy dán dog a legmagasabb kutyafajta. Ezzel együtt ákár hiszitek ákár nem, a legnagyobb öleb is. A dog nincs tisztában méretével és imád ölbebújni. :)
Eredeti feladata a házőrzés, amit tisztességgel el is végez. Ha egy illetéktelen ember behatol a birtokunkra és ott van egy dog, nos bejutni még bejuthat, de kijutni már nem igen fog. 
Viszont ne rémüljünk meg, ez a fajta egy lágyszívű óriás. Imádja a gyerekeket, és csak azért ajánlanám nagyobb gyerekeknek mert ahogy írtam gyakran nincs tisztában méretével és játék közben minden rosszindulat nélkül a kisebbeket fellökheti.
Ennek megfelelően a tanítását is hamar el kell kezdeni, mert hamar nőnek, és egy 80-90 kilós kutyát nem egyszerű nevelni. Ám a nehézségek tényleg csak a méretéből adódnak, mivel imádja a gazdáját, és nem is szükséges a kemény szavak vagy hangsúly használata, ha jól van nevelve, egy barátságos kérés elegendő. 

Sőt, az az igazság, hogy míg a fizikai fájdalmat olyan jól tűri, hogy gyakran sokáig észre sem vesszük, hogy baj van, a lelki sérelmek nagyon meglátszanak rajta. Például készüljünk fel arra, ha dogot akarunk, hogy a gyerek nevelés is nem várt akadályokba ütközhet általuk, mert a családon belül mindig megvédik a gyengébet. Ők igazi nemes lovagok, akik oltalmazzák az elesetteket és gyengébbeket. Tehát, mikor gyermekünket leszidjuk valami oknál fogva, készüljünk fel, hogy a majd 80-90 kilós kutyánk azonnal a segítségére siet. :D
A leghíresebb dog Scoobi doo, aki szintén méretes, de egy lágyszívű eb. Bár a valóságban bátorságért nem kell a szomszédbe menniük. Abban viszont nem téved a mese, hogy a dog elég sokat tud enni. Erre készüljünk fel pénztárcával, és egészségügyileg sem árt óvatosnak lenni. Gyakori a felfúvódás náluk. Ha közvetlenül evés után, nagy megterhelésnek vannak kitéve akkor a gyomruk könnyen csavarodik, és ez nagyon veszélyes lehet. 

Sajnos ezek a kedves óriások amúgy sem élnek sokáig. Átlagosan 7 évet élnek meg.
Mérete ellenére, bátran ajánlanám kezdő kutyásoknak is, családi ebnek meg kifijezetten ajánlom, de nem kisgyerekek mellé, mert nagy méretével és szeretetével elsöprő lehet, és sajnos rövid ideig él, és egy ilyen kedves barát elvesztése nem a legpozitívabb egy kicsi gyereknek. 

1 megjegyzés:

  1. Nekem két dogom van és csak annyit füznék hozzá, hogy nem esznek sokat ,ha kicsi korukban nem etetik tul őket, van ismerősöm akinek egy vödör kaját eszik a németjuhásza. kb 3 literes az edényük ha főtt kaját kapnak, tápból pedig kb 1kg egy ilyen hatalmas kutyának nem sok. Házörzésre nem alkalmas mindenkivel barátságos, aki bejön , és tényleg olyan mint scooby minden árnyéktól fél.Nem tudja milyen hatalmas ugy örül mint egy kiskutya nekem dörgölőzik majd fellök .De nagyon szeretetre méltó nem olyan ,mint más kutyák , értelmesek , gondoskodók. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

    VálaszTörlés