2016. november 26., szombat

Finn spitz

A finn spitz eredete már a nevéből kiderül. A húszadik században veszélybekerült a fajta, mert egyáltalán nem figyeltek rá. Majd a finn kormány rendeletére létrehoztak egy standardot és ezzel egységesítették a fajtát.
Máig Finnország legkedveltebb kutyája.
A finn spitz vadászkutya, ugató madarász kutya. Skandináviában máig az egyik legkedveltebb vadászkutya.

Nagy fokú önállóságra tenyésztették így kifejezetten önálló, nehéz az idomítása. Ezt kárpótolja a játékossága. Órákig el van egy egyszerű labdával vagy ronggyal.
Nem éppen házőrző típus, jelzőkutyának érzésem szerin meg azért nem a legmegfelelőbb, mert gyakran akkor is ugat mikor elképzelésünk sincs mi oka lehet rá. Így megszokjuk, és mikor tényleg valami baj miatt ugat olyan lehet mint a fiú aki farkast kiállt esete.

A családtagokkal jól kijön, a gyerekekkel is jól elszórakozik, a hatalmaskodás távol áll tőle. Szóval nagyon kedves, barátságos, de független jellem. Az agresszív viselkedés nagyon távol áll tőle
Más állatokhoz már kiskorában hozzá kell szoktatni, mert ha nem tesszük vadászösztöne később győzedelmeskedni fog.

Lakásban nem feltétlenül tartanám, de ez már gazdától függ. Nagy mozgásigénye van amit persze le lehet vezetni és így városban is jól meglehet, de ha nem alakítunk ki vele egy erős kötődést hajlamos lehet elszökni a kaland kedvéért. Viszont aki az udvaron tartaná és szereti a kertjét is, meg a virágokat, az jó ha tudja, ez a kutya imád ásni.

Tisztításával nem sokat kell foglalkozni mivel ő maga is imád tiszta lenni és majdhogynem ugyan annyit tisztálkodik mint egy macska. A szőrének meg egyáltalán nincs meg az a jellegzetes kutya szaga.
Viszont amikor vedlik akkor elég erőteljesen történik. Ha lakásban tartjuk, akkor ez bizony gond lehet.

Szívóssága miatt ha beteg akkor sokszor eléggé későn vesszük észre ezt rajta.
Kezdő kutyásoknak nem ajánlom, lakásba sem, de ez már a gazda döntése. Tapasztalt kutyásnak aki családos ember talán az egyik legjobb választás mondjuk a gyerekek mellé játszótársnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése