2016. június 12., vasárnap

Shiba Inu

Mostani alanyunk a shiba inu Japánból származik és meglehetősen hasonlít az akitára csak kisebb.
Ők az internet sztárjai a rókaképükkel.  A shiba inu nevének jelentése bozót kutya. A fajtát vadászatokra használták, kisebb vadakra mint például madarak, nyulak.
Egyike azon legősibb fajtáknak amik fennmaradtak, és egyben a legkisebb spic fajta.

Az akitához hasonlóan meglehetősen öntörvényű fajta, ami miatt kicsit nehéz idomítani. Azonban sokkal játékosabb az akitánál.
Míg az akita egygazdás komoly eb, addig a shiba inu szintén egy valakihez jobban kötődik, sokkal játékosabb még másokkal is elszórakozik. Viszont igazán kis gyerekek mellé nem éppen az ideális kedvenc.

Igencsak kényes kutyák, már már mint a macskák. Gyakran ők is leállnak tisztogatni magukat. Ebből az is ered, hogy nagyon könnyű szobatisztaságra is nevelni őket.
A mozgásigényük elég nagy, hiába az apró termet.
Bár jól el van egyedül, igényli a társaságot, és jól kijön más állatokkal is. Az viszont igaz hogy a szukáknál előfordul az agresszív viselkedés.

A szőrzete por taszító, és egyébként is ezek a kutyák sokat foglalkoznak maguktól is a tisztaságukkal így nem kell túl gyakran tisztítani. A szőrzetét sem kell gyakran ápolni.
A második világháború idején majdnem kihalt a fajta az élelmiszer hiány miatt. Mára már nem fenyegeti őket ez a veszély.
A Shiba Inu egyáltalán nem való olyannak akinek még nem volt kutyája. Nagyon makacs és önálló. Ha nincs tapasztalatunk akkor felforgatja az életünket, főleg ha lakásba visszük.
Ritkán ugat, de az úgynevezett shiba sikoly néha meglephet minket. Ezzel fejezi ki ha valami nem tetszik neki, vagy a rég nem látott gazdájának örül.

A betegségek általában elkerülik ezt a fajtát, de azért előfordulnak ízületi vagy szem problémák. Egyébként a 10-12 évet is megélik.
A shiba inuk hogy egészségesek legyenek testileg és szellemileg és megéljék ezt a kutyáknál szép kort, elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Úgy hogy tapasztalt és sokat mozgó gazdának javasolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése