2015. február 5., csütörtök

A puli

Herman Ottó írta Halászat és pásztorélet című művében: "A puli működése bámulatos. Az eb csöndesen,mintegy unottan ül a juhász lábainál, egy szóra felpattan, ránéz a gazdájára s erre a szóra: Teeee erigy árra! - vágtatva indul abban az irányba, amerre a gazda fejével intve mutat; egyet-kettőt vakkant, mire a nyáj már kanyarodik; minden késlekedő juhnak nekiront, s ha nem szedi elég szaporán a lábát, vakkant, s meg is czibálja a bundáját". 
Herman Ottó remekül leírta a puli terelő módszerét. Azt persze nem tudom, hogy tisztában volt-e azzal a ténnyel, hogy ez a módszer különbözik más pásztorkutyák technikájától. Ugyanis más juhász kutyák vagy a tekintetüket használják, vagy meg meg csipdesik a nyáj tagjainak sarkát. A puli viszont csak vakkant. :)


Hogy honnan származik, azt pont annyira nem tudjuk biztosan minthogy mi magyarok honnan származunk eredetileg. Hiszen a
 Kr. e. 4. évezredből is ismerünk egy sumer szobrot ami egy olyan kutyát ábrázol ami meglehetősen pulis. Annyi biztos, hogy őseink már a pulival jöttek a Kárpátmedencébe, és más tájakon nem találunk ilyen kutyákat. 
Néha azt mondják a puli nem kutya, hanem puli. De ha magyar kutyát kell mondanunk rögtön a puli lesz az első. Lényegében ő a reklám arca a magyar kutyáknak. :)
Ez a kutya imád dolgozni. Így nem okoz gondot a tanítása. Sőt lesi a gazdája minden moccanását. Viszont tudni kell, hogy egy energikus kutyáról van szó, hatalmas érzelmi töltettel. Jól kijön a gyerekekkel, és jelzőkutyának sem utolsó. Minden szokatlan dolgot kommentál. :) 


Lakásban a különleges szőrzete miatt nem igazán tartható. Legalábbis annak aki nem szereti a kutya szagot, mert az erős nemezesedő bunda erős szagot vált ki. De a különleges raszta bunda nagy odafigyelést is igényel. A "tincseket" egyenként szét kell választani, és a beleragadt növényi dolgokat megtalálni és kiszedni is időigényes. A fürdetése viszont ugyan úgy zajlik mint más kutyáknál. 

Több színben is létezik, fekete, fehér, szürke és maszkos fakó.

Aki esetleg egy könnyen tanuló, vidám agility verseny kutyát szeretne az megtalálja számításait a pulinál. :) De családi kedvencnek is megfelel. 
Lassan de biztosan a nagyobb országokban is megtalálja a helyét ez a fajta. Több reklámfilmben is szerepelt már. Persze más nemzetek meglepődnek az élő pamut csomón, de mi tudjuk, ők a pulik. :)
https://www.youtube.com/watch?v=aqulEe8aTOU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése