2015. február 5., csütörtök

A mudi

Régóta szeretnék írni a mudiról. Kötelességemnek érzem, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt fajtáról van szó. Persze nem lehet igazán haragudni senkire aki nem ismeri, mert a mudi a legfiatalabb magyar fajta. Csupán csak a 20. században ismerték el hivatalos fajtának, és a tenyésztése máig nyitott. Ez azt jelenti, hogy olyan kutyákat is bevonnak a tenyésztésbe amik eredetileg nem rendelkeznek törzskönyvvel, de küllemre minden tulajdonságot birtokol amit egy mudinak birtokolnia kell. Az ilyen tenyésztés azért lehetséges még, mert sok tanyáról, eldugott helyről kerülnek még elő mudik.

A mudiról sokáig azt hitték, hogy a pumi és puli keverékei, és bár tényleg rokonok, de más fajta jellegeik vannak. A harmincas években figyeltek fel arra, hogy az ország különböző pontjain hasonló kutyák dolgoznak a pásztoroknak. Ez után kezdődött a tenyésztésük. Majd a második világháború alatt, mint sok más magyar kutyafajta, csaknem kipusztult.

Egyébként ezt a fajtát máig sokan keverék kutyának hiszik. Nem lehet hibáztatni őket, mert mikor kialakult a fajta a pásztoroknál a haszon és a munkavégzés tökéletes végrehajtása volt a cél és nem a küllem.
Bár mostanra azért letisztultabb a megjelenésük, és idővel ez még inkább így lesz.
Rengeteg színben előfordul: fehér, fekete, fakó, hamvas, barna és cifra. Kétségkívül a cifra a legkülönlegesebb színváltozat. :)

Nagyon igénytelen fajta. A szőrzetével szinte semmit nem kell foglalkozni, még fürdetni is elég ritkán kell. Bár mozgékony fajta nem kell különösen sokat mozogni vele. Egy átlagos idejű séta is megteszi. Ezért akár lakásban is remekül tartható. Aki esetleg valamilyen kutyás sportban is megmérettetné magát és kutyáját annak is remek választás, mert nagyon tanulékony, mozgékony és félszemmel mindig a gazdáját figyeli.
Házőrzőnek, azaz jelzőkutyának sem utolsó, de nem olyan módon mint a puli. Gyerekek mellett is teljesen jól viselkedik. Sőt, azt kell mondanom, sokszor nem a kutyától kell félteni a gyereket hanem a gyerektől a kutyát.


Azt persze ne feledjük, hogy a mudi a tétlenséget nehezen viseli, és ha nem kap ingereket akkor borzasztó idegesítővé tud válni. De ez a hanyag gazda hibája.
Ezek a kutyák nagyon sokáig élnek, aktívak és hűségesek. Tulajdonságait nézve méltatlanul elhanyagolt. Árban kifejezetten elérhető.

A puli

Herman Ottó írta Halászat és pásztorélet című művében: "A puli működése bámulatos. Az eb csöndesen,mintegy unottan ül a juhász lábainál, egy szóra felpattan, ránéz a gazdájára s erre a szóra: Teeee erigy árra! - vágtatva indul abban az irányba, amerre a gazda fejével intve mutat; egyet-kettőt vakkant, mire a nyáj már kanyarodik; minden késlekedő juhnak nekiront, s ha nem szedi elég szaporán a lábát, vakkant, s meg is czibálja a bundáját". 
Herman Ottó remekül leírta a puli terelő módszerét. Azt persze nem tudom, hogy tisztában volt-e azzal a ténnyel, hogy ez a módszer különbözik más pásztorkutyák technikájától. Ugyanis más juhász kutyák vagy a tekintetüket használják, vagy meg meg csipdesik a nyáj tagjainak sarkát. A puli viszont csak vakkant. :)


Hogy honnan származik, azt pont annyira nem tudjuk biztosan minthogy mi magyarok honnan származunk eredetileg. Hiszen a
 Kr. e. 4. évezredből is ismerünk egy sumer szobrot ami egy olyan kutyát ábrázol ami meglehetősen pulis. Annyi biztos, hogy őseink már a pulival jöttek a Kárpátmedencébe, és más tájakon nem találunk ilyen kutyákat. 
Néha azt mondják a puli nem kutya, hanem puli. De ha magyar kutyát kell mondanunk rögtön a puli lesz az első. Lényegében ő a reklám arca a magyar kutyáknak. :)
Ez a kutya imád dolgozni. Így nem okoz gondot a tanítása. Sőt lesi a gazdája minden moccanását. Viszont tudni kell, hogy egy energikus kutyáról van szó, hatalmas érzelmi töltettel. Jól kijön a gyerekekkel, és jelzőkutyának sem utolsó. Minden szokatlan dolgot kommentál. :) 


Lakásban a különleges szőrzete miatt nem igazán tartható. Legalábbis annak aki nem szereti a kutya szagot, mert az erős nemezesedő bunda erős szagot vált ki. De a különleges raszta bunda nagy odafigyelést is igényel. A "tincseket" egyenként szét kell választani, és a beleragadt növényi dolgokat megtalálni és kiszedni is időigényes. A fürdetése viszont ugyan úgy zajlik mint más kutyáknál. 

Több színben is létezik, fekete, fehér, szürke és maszkos fakó.

Aki esetleg egy könnyen tanuló, vidám agility verseny kutyát szeretne az megtalálja számításait a pulinál. :) De családi kedvencnek is megfelel. 
Lassan de biztosan a nagyobb országokban is megtalálja a helyét ez a fajta. Több reklámfilmben is szerepelt már. Persze más nemzetek meglepődnek az élő pamut csomón, de mi tudjuk, ők a pulik. :)
https://www.youtube.com/watch?v=aqulEe8aTOU