2014. október 17., péntek

Pomsky és más új arcok

Mielőtt írnék, az igen szoros szavazás győzteséről a Tacskóról, szeretnék írni egy másik témában.
Egyre gyakrabban tűnik fel a neten, hogy egyesek a mini huskyról beszélnek, vagy hogy ez a kutya cukiság ingerüket robbantotta szét stb.
Az úgynevezett mini husky becsületes neve a pomsky. Sokan azt hihetik, hogy ez rég létező fajkutya. De ez egyáltalán nem igaz. A pomsky egy kialakulóban lévő fajta. Tudtommal sehol nem ismerték még el fajkutyának. Így keverék kutyaként vannak számon tartva.
Ezzel nincs is gond. A pomskyt keresők és imádók viszont jó ha tudják, ez a fajta még nem létező. Még nincs meg a stabil génállományuk. Pontos leírást sem találtam, hogy keresztezett fajtáktól mit örököltek (szibériai husky + pomerániai törpespicc).

Ez egy hosszabb folyamat, aminek nincsenek még a  végén.
Alapjáraton nem is ellenzem az ilyen keresztezéseket, vagy új fajok tenyésztését, hiszen minden eddigi fajta így jött létre. Ám térjünk rá egy kényesebb részre. A pomskyval kapcsolatban az a problémám, hogy a két fajta méretben igen csak különbözik. Gondolom az aki kitalálta legalább volt olyan jóindulatú és nem egy törpespiccel hozatta világra a jó eséllyel nála nagyobbra növő kölyköket... Viszont ha volt is ilyen előretekintő, és volt is olyan keresztezett példány aki nem nőtt nagyobbra, mi a garancia arra, hogy a következő generációnál nem jelentkezik ez a probléma?
Ám meg kell jegyeznek, erről igazi tapasztalatom nincs, de úgy érzem a felvetésem jogos.
Maradok a nagy álomnál a német juhász - husky keveréknél. :)

2014. október 5., vasárnap

Boxer

A boxer ősei közt vannak német kutyák és az angol bulldog.
Megjelenésük elsőre talán félelmetesnek hat, de ha jobban megfigyeljük látni fogjuk, hogy ez a fajta a játék megszállottja. Egészen öreg korukig játékosak maradnak. Ehhez párosul a hiperaktívság, így kicsit nehéz velük.

Egyébként a kutyavilág leghosszabb nyelve egy boxeré. Bár ez nem tudom miért jó. :D
Gyerekek közt nagyon barátságos, és tudja, hogy velük nem úgy kell játszani mint egy felnőttel.
A rengeteg vicces és játékos tulajdonsága miatt néha el is felejthetjük, hogy valójában egy munka kutyáról van szó. Erre akkor jövünk rá, mikor valamilyen "komolyabb" szituációba kerül. Ha meg kell védeni valamit, vagy feladat vár rá.

Egyébként egyesek szerint a nevét arról kapta, hogy tényleg boxol. :D Két boxer ha játszik, tényleg olyan mintha két kutya boxolni próbálna.
Sokan úgy tartják lakásban is tartható. De én nem osztom ezt a véleményt. Egy közép-nagy kutyáról van szó, ami igen csak mozgékony és játékos. Persze simán elheverészik egy kanapén is, de szerintem nem ez az ideális nekik.
 
Tehát inkább a tágas udvarokra ajánlom. Ám ott is csak úgy ha jó magas kerítés van. :D Egész ügyesen át tudják ugorni az alacsonyabb kerítéseket.
Nevelésekor, folyamatosan tudatnunk kell vele hol a határ, ki a főnök, mert ők is folyamatosan keresik a kiskapukat. Mint egy hiperaktív hároméves rosszcsont gyerek. :)
Első kutyának még nem ajánlom, de másodiknak igen. Hiszen igen csak sok szeretet szorult beléjük. Ha már van alap tapasztalatunk el tudunk bánni ezzel a játékos szeretettel.

Viszont nyomott koponyája miatt, az orrürege rövidebb más fajokénál, és ezért nyáron könnyen túlhevülhet. Ezzel vigyáznunk kell. Sőt, sajnos igencsak fogékonyak a rákos megbetegedésre...
Összegezve, a boxert lehet házban tartani mert rövid szőre nem okoz gondod, viszont egy nagyobb udvar ajánlott. Remek családi kutya, mert a gyerekekkel nagyon jól kijön. Sőt ő maga is az. :) Ha arról van szó, akkor roppant komoly is tud lenni, és elvégzi feladatát.
Mozgékony életvitelűeknek ajánlom. Bár nem bringázáshoz vagy ilyesmi. Elég a sétálás is, a többit a boxer már intézi magának. :D