2014. április 13., vasárnap

A Jack Russell terrier

Igen, itt a mai második eb.
A Jack Russell terrier sok tekintetben ellentéte a mai másik kutyának az angol bulldognak. A Jack Russell, későbbiekben csak Jack, sokkal-sokkal mozgékonyabb. Nem is. Brutálisan, félelmetes mennyiségben mozgékonyabb. :D Emlékeztek a Mask filmen Milo-ra? Ő volt a főhős értelmes és rendkívül önálló kutyája. Ő is Jack Russel volt. :)

A Jack nem mindennapi kutya. Küllemre, aki nem ért hozzá simán rávágja, hogy keverék. (mondjuk ehhez tényleg nagyon az kell, hogy ne értsünk hozzá) Külleme egy aranyos kis kutyus. Aztán még aranyosabb mikor azt látjuk, hogy milyen eleven. Majd rájövünk, hogy ez ennél komolyabb. Hiszen azt hisszük csak azért ilyen eleven mert éppen jó kedvű, vagy mert új arcokkal találkozott és ilyen játékosan eleven. Percek, órák elteltével meg rádöbbenünk, hogy ez nem így volt, mert még mindig ugyan azon a perdületszámon pörög és nem áll le. :D
A fajta kotorékeb. Használták róka vadászatokon és rágcsálók irtására. Származását tekintve ő is angol földről származik.

A Jack nem tanítható könnyen. Nevelésük sok kompromisszummal jár. Persze meg lehet próbálni a teljes körű tanítást, hogy a "hozzám" után megkerülve minket baloldalt üljön le, vagy hogy póráz nélkül vagy pórázzal sétáltatásnál fegyelmezetten haladjon mellettünk. De nem mindenki képes ilyen szinten oktatni kutyákat, a jackeknél meg kifejezetten sok türelemre van szükség, hogy ezeket elérjük. Így a legtöbb embernek az is jó cél ha már a "hozzám"-ra egyáltalán oda megy.


 Ami viszont roppant fontos. Minden parancs előtt ezt kell a jackeknek megtanítani. Nem lényeg a pacsi, sem az ül, sem a fekszik vagy a marad. A hozzám a legfontosabb a Jack Russell-eknél. Pont a mozgékonyságuk miatt, a rengeteg energia miatt. Ha egy parkban vagy utcán meglát egy macskát, pockot, mókust, verebet, gilisztát, szóval akármit amit üldözhetnek és elkaphatnak ők megteszik. Ami például városban sok gondot okozhat, akár komolyabb veszélybe is sodorhatja őket. Szóval a "Hozzám" parancsot mindenek felett meg kell nekik tanítani.
A nevelésüknél a következetesség nagyon fontos. Ha csak egyszer elbizonytalanodunk borul minden. :D Rögtön kihasználják az alkalmat és elkövetnek valami csínytevést. Igazi bajkeverők. :)
A mozgás igényük amit fentebb írtam nagy. Nagyon nagy. Ha lakásban tartjuk és nem sétáltatjuk meg, ha csak egy napot is kihagyunk, valamelyik bútordarabnak annyi. :D

A környezetére nagyon élénken figyel és ha úgy gondolja néhány eseményre fel is hívja a figyelmet. Azaz, hajlamos sokat ugatni. Persze erről le lehet szoktatni. De ez a tulajdonsága eredményezi, hogy jó jelző kutya.
Gazdájához nagyon kötődik, ahogy a család összes tagjához.
Tehát kezdőknek nem nagyon ajánlom, max ha olyan típusú emberek vagyunk akik minden nap futnak meg egyebek. A nevelés mondjuk nekik sem lesz mindig egyszerű.
Egyébként roppant sokáig élnek. :)

Szóval sétáltatás terén nagyon magas pontszámot kap. Kb. annyit mint a husky-k, csak ők ugye kisebbek.

Az áruk olyan 25 ezer forintnál kezdődik Magyarországon. Odahaza nem tudom, mint oly sok fajtát ezt sem láttam még otthon. (ez annak is köszönhető, hogy a kutyatartás kultúra szinte nulla, és szinte senki nem sétáltat kutyát, vagy gondozza úgy kutyáját ahogy kéne.)

Az angol bulldog

Ma két kutyát is be fogok mutatni. Ennek egyik oka, hogy ritkábban jelentkezem mostanában. :)
Így gondoltam legyen egy dupla adag.
Nos lássuk is akkor, az angol bulldogot.

Ennek a kutyának a kitenyésztése nem vezethető vissza túl messzire. Legalábbis szerintem. Hiszen voltak bulldogok régebben is, de a mai angol bulldog sok változáson átesett, karrier szerepe is más lett.
A legközelebbi rokona, ami szintén Angliában élt, marha tartóknál volt tartva mint munka kutya. Feladatuk roppant veszélyes volt. Megvadult bikákat kellett hatástalanítania, majd az akkoriban még legális állat viadalokon voltak kiemelt szerepűek. Ám az iparosodással a bikáknál már nem volt szerepük, az állatviadalokba lassan új kutya sztárok törtek be, majd be is tiltották az állatviadalokat.

Az angol bulldog majdnem ki is halt. Majd jött pár ember aki nagy rajongója volt a fajtának, és elkezdték azt a tenyésztési folyamatot, aminek az volt a célja, hogy lényegében házi kedvencé varázsolják a fajtát. Ennek köszönhető a mai angol bulldog formája és jelleme.
Mérete kisebb lett, orra tömzsibb. Igen, arra hajtottak, hogy a fajta különös vonásait míg jobban kiemeljék. Néha egy-két tenyésztő túlzásba eset, és szegény kutyák életét szomorították, de többnyire jó munkát végeztek, mert a fajta újjá született, és nagy kedvenc lett. Orrnyílásuk elég szűk, ezért gyakran a szájukon vesznek levegőt, emiatt viszont, khmmm... :D gyakran eregetnek galambokat. :D Séta közben meg szokásuk furcsa hangokat kiadni. Komikus jószágok. :)
Az angol bulldog vidám természetű, humorérzéke igencsak fejlett. :) Remekül kijön a gyerekekkel és nem igényel túl sok mozgást. Nagyon nyugis kutya. Ám makacsak is, nem mindenki tudja tanítani őket, de ha tudjuk mit csinálunk, nem lesz sok gondunk, mert általában elég a határozott hangvétel.
Barátkozós típus, és öreg korukra is megőrzik a játékosságukat.

Lakásban arra kell felkészülni, hogy mikor megrázzák a fejüket a nyál szanaszét fröcsög. :D
Amire még oda kell figyelni az az, hogy a bőrének gyűrődései között néha meg kell tisztítani, mert az izzadság oda gyűlhet, és hosszú távon gyulladást okozhat.
Az úszást se erőltessük, zömök testük és rövid lábuk miatt nem igazán tudnak úszni.
Mivel nem egy izgága típus, akár kezdők is vállalhatják, de azért ne vegyék félvállról a nevelésüket.

A sétálást nézve elég ha csak néha levisszük, ingerek azért őket is kell, hogy érjék, ám nem mondanám, hogy sok rohangálást látunk majd tőlük. :)

Az ára kb. 50 ezer forintnál van. Igazából erre sok infót nem találtam.