2017. április 18., kedd

Afrikai oroszlánkutya

Már rég meglett szavazva a fajta. Jön is a bemutató.
Az afrikai oroszlánkutya minden túlzás nélkül az egyik legbátrabb eb. Másik neve a rodéziai tarajoshátú, mivel a gerince ívén a szőrzete ellentétes irányban nő. 
Jelenleg ők az egyetlen hivatalosan elismert dél-afriakai fajta. Több dologra is alkalmazták, vadászatra, őrző-védő feladatokra egyaránt. Ez sokoldalúvá és jól taníthatóvá tette. 
No de, miért oroszlánkutya? Nos, örző-védő, meg vadászkutya Afrikában. Szerintetetek? :D
Ez a kutya simán neki megy az afrikai nagyragadozóknak, belenéz a halál jéghideg szemeibe, és ő lángoló bátorsággal veti bele magát a küzdelembe. És ha rossz lenne a küzdeni tudása akkor minden bizonnyal már nem létezne a fajta. 
De az évezredes tenyésztés, igen ilyen régi fajta, hiszen már az ókori egyiptomban is megörökítették a fajta képeit, nemes jellemet és kiegyensúlyozottságot adott ezeknek az állatoknak. Lehet sokak bizalmát elvesztem, de ha egy harcos jellemű és értelmes kutyát akar valaki akkor oroszlánkutya a favorit és nem pitbull.
Az oroszlánkutya tanítását már kiskorban is hatékonyan lehet végezni. Remekül okítható, de mint minden komoly kiállású kutyánál náluk is fontos a következetesség. Ha viszont a kutya rájön, hogy haszna származik abból, hogy engedelmes, attól a perctől semmi bajunk nem lesz vele.
Családi kutyának is remek, de csak nagyobb gyerekek mellé. Nem nagyon szereti a figyelmetlen játékot, célzok itt arra, hogy egy pici gyerek azért hajlamos meghúzni a kutya farkát, fülét stb.
A mozgásigénye viszont hatalmas. Sétálgatni szeretnél? Akkor felejtsd el ezt a kutyát. Vagy akkor nagyon sokat sétáljatok. De sokkal inkább alkalmas futó partnernek. És úgy gondolod, hogy ugyan már, elég neki a kert? Hááát, gondolj bele, ez a kutya oroszlánokkal is képes viaskodni, ha nem vezeti le a feszültséget, mert nem törődsz vele, majd talál magának elfoglaltságot aminek nem örülsz majd, teszem azt, kiás pár virágot, bokrot, fát :D, le tudod majd csitítani? Még egyszer mondom, oroszlánokat is legyűr. Gondold végig. :D
Szóval remek kutya, roppant értelmes és sokoldalú, kötődik a családhoz, és védelmezi annak minden tagját és birtokát. Ritkán hangoskodik, de ha igen annak oka van és érdemes odafigyelni. Nagy mozgásigényű, ha sporttársat keresel meg van a párod. Lakásban nem mondanám, hogy tartható. 
Fiszont hajlamos vagyok azt mondani, hogy kezdő kutyások is vállalhatják, kellő odafigyeléssel.