2016. július 9., szombat

Svájci Fehér Juhászkutya

Mikor a német juhászról írtam még a kezdet kezdetén, talán említettem, hogy Amerikában próbálkoznak a fehér szín tenyésztésével.
Nos azóta sok víz lefolyt a Dunán, és kiderült számomra, hogy ezekből a fehér német juhászokból lett a svájci fehér juhászkutya.
Olykor fehér színnel születő német juhászokat kezdték külön tenyészteni. Kezdetben amerikai-kanadai juhászkutyának nevezték, de hivatalosan valamiért svájci lett. :D Emigráltak az Alpokba. :D
Ennek megfelelően rengeteg mindent örököltek a német juhászoktól. Ugyan úgy remek munka kutyák és remek házőrzők. Leginkább vakvezetésben és lavinakutya ként váltak be.

























Igazából majdnem minden tulajdonsága német juhászos, és bár régen írtam róluk, nem szeretném ismételni magam. Megpróbálom csak azokat a tulajdonságaikat leírnia mi csak rájuk igaz. Bár ezzel lehet a szokásosnál rövidebb leszek.

A svájci fehér roppant játékos kutya. Képes órákon keresztül is futkosni egy labda vagy egyéb elhajítható tárgy után.
A csapott hát kevésbé jellemző náluk, így ritkább a lábfájás.
Tanításuk és képzésük alatt az is feltűnhet, hogy érzékenyebb lelkivilágok van mint a német juhászoknak, így gyengédebb módszerekkel kell élni velük. Talán az az érzékenység az ami miatt olyan játékos és válik be családi kutyaként, gyerekek mellett.
Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megtanítani szinte bármire. Az ügyesség versenyeken egyre gyakoribbak, és mindig jól szerepelnek.
Más állatokkal remekül kijönnek.

Az egyik nagy előnyük, hogy nyáron a fehér szín miatt nem hevülnek túl, kisebb eséllyel kapnak hőgutát.
Ha igazán egyszerűen akarnám elmondani milyenek is ők ezt mondanám: A német juhász a kutyavilág tagadhatatlan sztárja, polihisztora, aki majdnem mindenből ott van a dobogón, a svájci juhászkutya, a kis tesó meg ugyan az csak művész lélekkel. :D