2014. március 27., csütörtök

Az alaszkai malamut

Nos győzött a szavazáson az Alaszkai Malamut.
Ez egy kevésbé ismert fajta a husky mellett. Legalábbis azok körében akik nem mennek tovább azon, hogy a huskynak milyen szép kék szeme van. :D
A malamutot egyesek összekeverhetik a huskyval. Pedig vannak elég komoly különbségek. A malamut nagyobb, erősebb csontozatú, a szemük egyáltalán nem világos, a kék biztosan nem. Minél sötétebb barna a szemük annál jobb.


Az alaszkai malamut csak nemrég került a nagyközönség elé. Így vadászösztöne még igen csak nagy. Macska, kacsa, tyúk, de még a tehenek sincsenek biztonságban ha nem figyelünk oda. Ezek mellé még ez a kutya nehezen barátkozik más kutyákkal. A velük egynemű kutyákkal gyakran fölényesen viselkednek.
Ugyanakkor nem szeretnek egyedül sem lenni. Kifejezetten falkakutyák. Szeretik a család minden tagját, mindenkivel jól kijönnek. Tanításuk hasonlít a huskyéhoz. Talán egy fokkal könnyebb, de ennél a fajtánál is elmondható, hogy okosak, de nagyon makacsak. Néha követelőzőek.

Ezt a fajtát kevésbé tartom veszélyeztetve a divat által. Mivel ők nagy darabok, kék szemük nincs, nem örvendenek olyan rajongásnak mint a huskyk. Ez a nagy szerencséjük. Mert bizony ezek a kutyák a sétáltatás terén ugyan úgy állnak mint a huskyk. Hatalmas mozgásigényük van. Csak úgy láncon tartani vagy bezárni ugyan úgy balgaság mint a huskyt. Ha nem törődünk vele, feltúrja az udvart, szétrág mindent, levadássza a többi kisebb házi kedvencet, esetleg a szomszédét is, és bizony ők többet hangoskodnak mint a huskyk. :) Plusz ha nem törődünk velük, növeljük a kockázatát az unalom okozta szökésnek.


Nevelése következetességet igényel, már egész kiskorától. Meg kell nekik mutatni ki a domináns a csapatban. (természetesen a gazdának kell annak lenni)
Házőrzésre persze alkalmatlan. Megvédik gazdájukat, ha az közvetlen fenyegetésnek van kitéve, de egy betörés nem hatja meg. Tehát egy barátságos fajtáról beszélünk.
Kezdő kutyatartóknak nem igazán ajánlom. Ha még is belevágsz tapasztalat nélkül, legyen sok előismereted az északi kutyafajtákról.

Az áruk 30 ezertől kezdődik. Ám ezeknek lehet nem lesz törzskönyve meg ilyesmi.
Otthon nem tudom mennyire fordulnak elő. Igazából még egyet sem láttam